I ove godine, 31. ožujka u 20.30 sati Hrvatska će se pridružiti svjetskoj akciji pod nazivom “Sat za planet Zemlju”. Brojne znamenitosti, poput pulske Arene, Zidina u Dubrovniku, riječke Trsatske gradine, splitske rive i južnog pročelja Dioklecijanove palače, osječke Tvrđe, zagrebačkog Zrinjevca, cijele Makarske rivijere, utonut će u mrak i posati dio najveće volonterske akcije na svijetu.

Inicijativa iz Sydneya (2007.) prerasla je u veliki globalni pokret pod nazivom “Earth Hour” u kojem je 2011. godine sudjelovao 5251 grad, skoro dvije milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta, i to na svih sedam kontinenata.
 
Naša se zemlja prvi put pridružila akciji u ožujku 2009. godine kada je stala uz bok najvećim svjetskim gradovima poput San Francisca, New Yorka i Toronta. Ove godine, na sat vremena, ugasit će se rasvjeta na Dubrovačkim zidinama, osječkoj Tvrđi, uvali Foša u Zadru, pulskoj Areni, južnom pročelju Dioklecijanove palače, splitskoj rivi, Trsatskoj gradini te drugim znamenitostima u većim gradovima.
 
„Prošle je godine javna rasvjeta ugašena u 22 hrvatska grada. Zasad je svoje sudjelovanje u akciji potvrdilo 20 gradova. Iskreno se nadamo da će se do 31. ožujka taj broj udvostručiti”, istaknula je u srijedu na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade WWF-ova voditeljica projekta „Sat za planet Zemlju” Petra Boić Petrač, nakon što je predstavila najavni spot za kampanju koji, uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Eiffelova tornja, egipatskih piramida, londonskog Tower Bridgea, grčke Akropole, Harbour Bridgea u Sydneyu ili Times Squarea u New Yorku, sadrži i snimke gašenja rasvjete na Dubrovačkim zidinama i pulskoj Areni.

Na konferenciji je predstavljena kampanja „Ja hoću! A ti?”, a predstavljeni su i televizijski spotovi koje ćemo narednih dana gledati na hrvatskim TV programima, koje su snimili WWF-ovi ambasadori kampanje „Sat za planet Zemlju”: košarkaši KK Cedevita, Ivana i Marija Husar, Boris Banović i Ida Prester. Predstavljena je i kampanja za društvene mreže, koju su izveli komičari iz Studija smijeha, a koja će još ovoga tjedna zaživjeti na internetu. Prvi od niza skečeva već možete pogledati na Facebook stranici Earth HOUR 60+ Croatia.

Ove će se godine „Sat za planet Zemlju” proslavama obilježiti u Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu. Na Stradunu će se okupiti velik broj djece koja će simbolično predavati plamen, poput štafete, koristeći svijeće. U Rijeci će biti priređena proslava uz bend Marinada na Trsatskoj gradini, dok će u Zagrebu središnja proslava biti na Zrinjevcu. Ovaj put sasvim u „Earth Hour” duhu, dakle bez struje, na Zrinjevcu će nastupati Ivana i Marija Husar sa zborom Izvor, plesači Celtic Fantasy, Zli bubnjari i gutač vatre, a program će voditi komičari Studija smijeha. Osim proslave na Zrinjevcu, „Sat za planet Zemlju” će se obilježiti i u hotelu Regent Esplanade, gdje će biti priređena večera uz svijeće.

Pogledajete službeni video EARTH HOUR 2012.