– Donosimo jedan sasvim novi zakon s ciljem da dadilje koje su sada prisiljene čuvati djecu „na crno“, legaliziraju svoju djelatnost i više ne moraju strepiti od posjete Državnog inspektorata. Zakonom se ide i na ruku roditeljima, posebno onima koji žive u manjim mjestima gdje vrtića nema niti lokalna zajednica može financirati njihovu izgradnju. Naime, otvara se mogućnost da lokalne zajednice sudjeluju u sufinanciranju djelatnosti dadilja kad bude zakonski propisana, kako roditeljima ta usluga ne bi bila preskupa, objasnila je motive donošenja Zakona o dadiljama ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas na Okruglom stolu na tu temu, održanom u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Dodala je kako je okrugli stol – na kojem su prisustvovati predstavnici jedinica lokalne samouprave, predstavnici udruga dadilja, roditelja i odgajatelja – produžetak i još jedan vid javne rasprave kako bi novi zakon što bolje i preciznije definirao djelatnost dadilja.

Ministrica Opačić obavijestila je sudionike okruglog stola kako se intenzivno radi na tome da se dadiljama olakša koliko god je moguće, pa su prisutni mogli čuti da se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava traži rješenje po kojem bi bilo moguće zakonski i povremeno obavljati djelatnost dadilja. Zakon bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine.

Nacrt zakona predstavila je načelnica sektora za djecu i potporu obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dubravka Marušić, koja je rekla da se tim zakonom reguliraju prava i obaveze dadilja i pomoćnih dadilja.

“Obavljanje djelatnosti dadilje bit će moguće samo kroz registrirano trgovačko društvo ili obrt”, objasnila je, dodajući da će djelatnost dadilje i pomoćne dadilje moći obavljati samo stručne osobe koje imaju potrebnu edukaciju, to jest one koje su završile npr. studij pedagogije, predškolskog odgoja i slično, i to samo u odgovarajućim stambenim ili poslovnim prostorijama. Istaknula je da će jedna dadilja, po tom nacrtu zakona, moći čuvati do šestero djece, a uz pomoć pomoćne dadilje njih 12, te da će se zakonski regulirati i kontrola ovlaštenog ministarstva nad tom djelatnosti.

Nazočni predstavnici mnogih udruga i lokalnih samouprava su poduprli nacrt tog zakona koji će, po općem mišljenju, uvesti red u čuvanje djece.