Drage trudnice prenosimo vam zamolbu gospođe Ive Šklempe Kokić koja radi na doktorskoj disertaciji o utjecaju vježbanja na tijek i ishode gestacijskog dijabetes mellitusa (trudnička šećerna bolest). Primarno doktorat radi na Klinici za ženske bolesti u Petrovoj pod mentorstvom prof. Marine Ivanišević, te im je potreban dovoljan broj trudnica. Ukoliko želite pomoći, sudjelovati u istraživanju te vježbati pod nadzorom stručnjaka, pročitajte detalje suradnje.

Tko može sudjelovati?

Istraživanje je otvoreno za sve trudnice stare između 20 i 35 godina koje su dobile dijagnozu gestacijskog dijabetes mellitusa (trudničke šećerne bolesti), a žive na širem području Zagreba.

Važno je da trudnica još nije dobila propisanu terapiju inzulinom i da nema kontraindikacije za vježbanje.

Kako izgleda sudejlovanje u istraživanju?

Trudnicama se nude individualni termini za vježbanje u skladu s njihovim poslovnim i privatnim obavezama. Osim vježbanja koje se provodi 2 puta tjedno po sat vremena, one trebaju povremeno ispunjavati upitnike, a od laboratorijskih nalaza trebaju samo dati na uvid svoj standardni laboratorij koji se radi uobičajeno svim trudnicama koje imaju ovu dijagnozu.

Završni intervju se radi nakon poroda da se ustanovi kako je prošao, težina bebice i slični podaci (može i telefonski i ne mora biti odmah nakon poroda, naravno). Nema nikakvih invazivnih pretraga niti izazivanja boli. Potrebna je samo dobra volja, a ispitanice mogu imati jako velikih zdravstvenih koristi za sebe i svoju bebu.

Onima koje će redovito vježbati na raspolaganju su besplatne usluge i savjeti fizioterapeuta te kao motivacijski poklon besplatne trudničke masaže.

Naravno, za ispitanice je cijela usluga besplatna.

Etičke dopusnice

Etičke dopusnice dobivene su od Klinike za ženske bolesti u Petrovoj i KBC-a Zagreb.

Dodatne informacije

Osnovni podaci o samom istraživanju nalaze se ovdje (tko, gdje, pod čijim nadzorom, etičke dopusnice itd.): http://kretanjemprotivdijabetesa.org/

FB stranica: https://www.facebook.com/kretanjemprotivdijabetesa

 
Kada i gdje?

termini prilagođeni upravo vama, 2x tjedno po 60 min
Udruga “Impuls”, Ilica 128, 10000 Zagreb
tel. 01 3768 264; mobitel 091 508 2854; email: iskokic@vevu.hr