Najveća hrvatska ekološka i volonterska akcija, Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, održat će se i ove godine. Volonteri iz cijele Hrvatske, 20. travnja će udružit napore kako bi pokazali koliko su važni priroda i okoliš, te što je sve moguće učiniti u samo jednom danu.

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Akcija u kojoj je 2012. godine sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, postiže svake godine sve bolje rezultate.

Zelena čistka prošle se godine prvi put održala i u Hrvatskoj. U akciju se uključilo gotovo 42.000 volontera iz svih hrvatskih županija, a ovoj impozantnoj brojci doprinijelo je oko 18.500 učenika iz oko 150 osnovnih i srednjih škola koje su se priključile akciji i na taj način pokazale koliko je važno osvijestiti odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu općenito.  Zelenu čistku podržale su institucije kao što je Ministarstvo obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, te udruga Lijepa naša koja je pozvala sve eko škole da se priključe projektu.

Zelena čistka ponosna je na angažman učenika, te i ove godine poziva škole da se aktivno uključe u akciju. Nažalost, većina građana nije svjesna koliki je utjecaj čovjeka na okoliš i prirodu, iako je on iznimno velik. Stoga je važno provoditi ovakve projekte, kako bi se utjecalo na stvaranje kritične mase koja će donijeti pozitivne promjene. Djeca su najbolji učitelji starijima, te je njihova svijest o ekologiji zalog za bolju i čišću budućnost. Kroz Zelenu čistku želimo stvoriti zeleni val novih naraštaja koji će biti pravac održivosti kojim ćemo ići svi zajedno – djeca, mladi, ali i oni nešto stariji.

S ponosom i veseljem ističemo kako su se u Zelenu čistku mnogobrojne škole i vrtići uključili ne samo na dan akcije čišćenja, čišćenjem okoliša svojih škola, već su i na brojne maštovite načine uključili predškolce i školarce u različite aktivnosti i na taj način promovirali akciju i ekološki prihvatljivo ponašanje. Škole su izrađivale plakate i pozivnice za građane; djeca i učenici gledali su promotivne video uratke Zelene čistke; kartirali divlja odlagališta; izrađivali zelene zastavice – simbol Zelene čistke; snimali fotografije i sl.

Za ilustraciju donosimo primjer projekta „I smeću smo dali glas“, u sklopu kojeg su se izrađivala glazbala od otpadne ambalaže, osmišljavale i izrađivale ekološke poruke, te je osmišljena i dvojezična pjesmica. Svojim glasom djeca su dala značaj akciji i pokazala da već od malih nogu treba razvijati svijest o odnosu prema svom okolišu. Tu poruku odaslalo je i 1200 polaznika šibenskih škola i vrtića, koji su, simbolično, okupljeni u krug s visoko podignutim rukama, uzvikujući ekološke poruke i pjevajući “Jalta, Jalta” ispred Gradske uprave Grada Šibenika, dan prije prošlogodišnje Zelene čistke pozvali svoje sugrađane da im se pridruže u akciji i učine njihov grad ljepšim mjestom za život.

Pozivamo sve škole da i ove godine podrže akciju, a uključiti se mogu ispunjavanjem obrasca za obrazovne institucije: http://bit.ly/YamS02

Više informacija o samoj akciji možete pronaći na stranici http://www.zelena-cistka.org.