Na početku nove školske godine javlja se već dobro poznati problem star više od 25 godina – teške školske torbe i sustav u kojem djeca sve za nastavu moraju u školu nositi na vlastitim leđima. I sve bi to bilo u redu da se radi o normalnoj težini, no djeca koja nemaju ni 35 kg, često nose i do 20 ili 30 posto svoje težine na leđima što može trajno oštetiti njihov mišićno-koštani sustav koji je u intenzivnom rastu i razvoju.

Mama Mirna Mikoč zasigurno je već pokucala na mnoga vrata da riješi ovaj problem te, kao i drugi roditelji, jednostavno predugo čeka da se problem preteških torbi riješi na razini institucija i čitavog sustava. Ništa se naravno do dan danas nije dogodilo, pa se odlučila putem Facebooka obratiti direktno Vladi RH.

Tekst donosimo u cijelosti, a nas se najviše dojmila metafora u kojoj mama Mirna piše kako političarima odgovara djecu učiti da hodaju pognutih leđa, ali ova je mama odlučila svoje dijete naučiti da “uspravno kroči ovom zemljom”.

Poštovani, danas je moje dijete, teško 33,5 kg krenulo povijeno pod torbom težine 6,5 kg u peti razred.
Pretpostavimo li da je prosječna težina članica/člana vlade 90kg i da svaki dan na posao i s posla na leđima nosite ruksake od 18kg, kakva bi to utjecaja imalo na vaše zdravlje i radni optimizam? Biste li zadovoljno pili kavu na sjednici vlade ili donijeli Odluku o hitnom rasterećenju prepoštovanih vam leđa, Zaključak o primjeni mjera spašavanja članova od skolioze ?
Znam da bi vam školska torba mog djeteta postala bitna da sam mu na ruksak nalijepila slovo U ili petokraku, no uvjeravam vas da je težina školske torbe učenika u Hrvatskoj puno, puno bitnija. Pretpostavljam da vam u ovom trenutku odgovara djeci pokazati da vam NIJE stalo i da se nauče biti pognuta ali ja želim svoje dijete naučiti da uspravno kroči ovom zemljom.
Vi ste samo i ove školske godine jasno dali do znanja: djeco, nas – Vladu RH zaista nije briga za vas!
Bravo