Pod palicom glavnog koordinatora – Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu pokrenuto je prvo nacionalno komparativno istraživanje o medijskim navikama djece i njihovih roditelja te sigurnosti djece na internetu, kojim će se i Hrvatska uključiti u svjetski standard praćenja sigurnosti djece na internetu. Terensko istraživanje hrvatskog projekta EU Kids Online bit će provedeno u okviru konzorcija koji čine 33 zemlje.

Iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu ističu da će istraživanje trajati do kraja listopada te će obuhvatiti 1.000 djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike. Fokus istraživanja bit će na prednostima i rizicima korištenja interneta, utvrdit će intenzitet korištenja interneta ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece te će dati bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti i edukaciji djece na internetu.

Istraživački tim projekta uključuje stručnjake s područja komunikacijskih znanosti, psihologije, sociologije i računalnih znanosti, a glavni partneri projekta su Agencija za elektroničke medije i Hrvatski Telekom.

Djeca, posebice ona starija od 12 godina, samostalno i vrlo često bez ikakvog nadzora, koriste raznovrsne medijske platforme, koje su u blažem ili nikakvom regulativnom režimu. Stoga su istraživanja, posebice ovako sveobuhvatna kao što je EU Kids Online, važna da se shvate medijske navike novih generacija, ali i da se ustanove potencijalne opasnosti kojima su izložena djeca u digitalnom medijskom svijetu. Efikasna zaštita od takvih potencijalno štetnih medijskih sadržaja je medijska pismenost, posebice njen važan element – razvijanje kritičkog promišljanja, kao jedne od ključnih vještina za život u modernom, medijski posredovanom društvu, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

Zadnjih nekoliko godina razni dionici u Hrvatskoj govore o tome koliko su djeca i mladi izloženi medijima ističući prilike i prijetnje s kojima se susreću u on-line svijetu. Sada ćemo po prvi put imati detaljan uvid u medijske navike naše djece i mladih, ali po prvi put ćemo vidjeti i koliko je velika odgovornost roditelja i moći ćemo te podatke usporediti s drugim državama iz EU. Zbog toga je ovo jedinstveno istraživanje koje će imati veliki utjecaj i na naše obrazovne politike, rekao je nacionalni koordinator EU Kids On-line istraživanja doc.dr.sc. Igor Kanižaj, potpredsjednik DKMK-a i docent na Fakultetu političkih znanosti.

Ključni rezultati istraživanja bit će predstavljeni u studenom nakon čega će se uručiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja te voditeljima kurikularne reforme kako bi pomogli u kreiranju nove obrazovne politike.

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu osnovano je 2011. godine, no kroz projekt “Djeca medija” djeluju od 2010. godine. U sedam godina postojanja najvećeg projekta „Djeca medija“ uspješno su kroz različita edukativna predavanja i radionice opismenili više od 8500 djece, mladih, školskih djelatnika i roditelja u mnogim gradovima u Hrvatskoj.

Djecu i tinejdžere najbolje ćemo zaštititi od pornografskih sadržaja na internetu edukacijom i razgovorom