Prvu nacionalnu kampanju za poticanje ranog glasnog čitanja djeci „Čitaj mi!“ su, na Međunarodni dan dječje knjige, proglasila otvorenom djeca iz Centra „Slava Raškaj“ i iz Dječjeg vrtića „Različak“ u Knjižnici Bogdan Ogrizović. Prije toga su im UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, glumac Filip Juričić i dječja spisateljica Željka Horvat Vukelja, uz tumačenje na znakovnom jeziku, pročitali nekoliko kratkih priča.

Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca kojoj roditelji i drugi skrbnici čitaju i pričaju od najranije dobi brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu. Istraživanje koje je za UNICEF prošle godine provela agencija Ipsos Puls je pokazalo da 23 posto roditelja šestomjesečne djece ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama. Nadalje, zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika devet posto roditelja jednogodišnjaka, sedam posto roditelja trogodišnjaka i 14 posto roditelja šestogodišnjaka. 

Stoga će se tijekom kampanje „Čitaj mi!“ s dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji moći upoznati u svakoj knjižnici, u domovima zdravlja i rodilištima u kojima će biti postavljeni plakati i letci s informacijama i savjetima o tome kako i kada čitati djeci te koje su slikovnice primjerene za pojedinu dob. U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice priča “Čitam ti priču”, a u suradnji sa školskim knjižnicama organizirat će se natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj.

„UNICEF-ovo istraživanje je pokazalo i da četiri posto jednogodišnjaka, dva posto trogodišnjaka i jedan posto šestogodišnjaka u Hrvatskoj nema niti jednu slikovnicu. To znači da tisuće djece nemaju pristupa ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti. Za obitelji s nižim primanjima, slikovnice su često nedostupne. Zato nam je cilj kampanjom „Čitaj mi“ obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti bliskom navikom roditelja i djece za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno. Zajedničkim čitanjem potičemo bliskost, a kod male djece stvaramo ljubav prema učenju koja će trajati cijeli život“, rekla je Đurđica Ivković, programska voditeljica UNICEF-a.

UNICEF  će u suradnji s pedijatrima i knjižničarima kroz ovu kampanju nastojati knjigu učiniti dostupnom svakom djetetu, posebno u obiteljima koje žive u teškim materijalnim uvjetima. Organizirat će se i besplatna podjela slikovnica i zajedničko čitanje djeci u gospodarski slabije razvijenim i siromašnijim krajevima Hrvatske.

„Dječje su knjižnice mjesta otvorena svima i  pozivamo roditelje da iskoriste svoje pravo i pravo svoje djece da se koriste njihovim uslugama i bogatstvom čitateljskih materijala koje one osiguravaju svakom djetetu od najranije dobi. Dječji im knjižničari mogu pomoći pri izboru slikovnica i primjerom pokazati što i kako čitati u obitelji da bi i roditelji i djeca uživali u zajedničkim trenucima čitanja i pričanja“, istaknula je dr. sc. Ivanka Stričević.

Kampanju zajedno organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Više informacija o kampanji na www.citajmi.info