Dvanaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u ponedjeljak, 8. travnja 2019. u Zajednici Talijana Pula-Circolo. Ceremoniju otvorenja obilježila je pjesma Volim grad Sedine Cerovac u glazbenom aranžmanu Anice Franjul. Njihovoj izvedbi u glazbeno-scenskoj igri pridružila se Baka Librić (Gordana Trajković), poznati festivalski lik, te suradnici festivala Jan Franjul, Ornela Oršulić i Iris Mošnja. U skladu s ovogodišnjom temom Monte Librića Volim grad i pratećom scenografijom – izložbom dječjih autoportreta pod nazivom Ja sam lice grada, već je uvodno uprizorenje bilo protkano gradskim temama, uz zastavice koje su oslikala djeca, prikazujući najljepša, nasmiješena lica grada.

– Ovo smo napravili za vas, drugi nisu bitni, budite sretni i čitajte što više, jer znanje je naša budućnost, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik Zajednice Talijana Pula i zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin, zaželjevši dobrodošlicu okupljenoj djeci.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske na otvorenju Monte Librića bile su Marija Rubić i Koraljka Sopta, dok je dvanaesto izdanje Festivala dječje knjige na kraju programa otvorenja, svečano otvorenim proglasio gradonačelnik Pule Boris Miletić.

– Siguran sam da će na Monte Libriću knjigu zavoljeti i oni koji je još nisu zavoljeli. Drago mi je da tu možemo organizirati Monte Librić, uživajte u lijepom štivu i u knjizi, rekao je gradonačelnik.
Veselo i dinamično otvorenje u publici su pratila brojna djeca iz pulskih dječjih vrtića, većinom sami mali autori autoportreta na zastavicama, a u Circolo su stigli i učenici osnovnih škola, kao i mnoštvo odrasle publike. Bio je to veseli uvod u sedam festivalskih dana, u kojima će se u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima do nedjelje, 14. travnja izmjenjivati promocije knjiga, kreativne radionice, kazališne predstave, filmske projekcije, kao i mali glazbeni koncert.

Neposredno nakon otvorenja započeo je i prvi ovogodišnji program, podnevni Piknik s autoricom uz knjigu “Tonka će sutra” (Semafora), autorice Jelene Pervan i ilustratorice Vande Čižmek, koja je kao prva gošća 12. Monte Librića govorila o ovoj slikovnici.

Radno vrijeme i program

Festival će svakodnevno biti otvoren od 8 do 20 sati. U izložbeno-prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od 2.000 naslova uz popuste od 10 do 50 %. Uz pedesetak hrvatskih nakladnika sudjeluju i talijanski nakladnici čija izdanja distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco. Uglavnom su izloženi naslovi izdavačke grupacije Feltrinelli. Osim naslova namijenjenih djeci, postavljen je i poseban edukativno-didaktički kutak sa stručnim knjigama.

Program 12. Monte Librića može se pronaći OVDJE.