Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je proteklog vikenda kako su manjak školskih ustanova i učestali napadi Talibana, glavni uzorci što čak 5 milijuna djece nije u sustavu obrazovanja.

Ova izjava došla je uoči svečanog obilježavanja početka nove školske godine. Karzai je objasnio kako su neka djeca previše siromašna ili pak u njihovom području ne postoji ni jedna škola, dok nekima sami roditelji zabranjuju odlazak u školu jer su one obično meta talibanskih militanata.

Tijekom vladavine Talibana od 1996. do 2001. godine, djevojčicama je bilo u potpunosti zabranjeno pravo na obrazovanje, a školski program za dječake u potpunosti su proželi religijskim uvjerenjima i shvaćanjima.

Od dolaska američkih vojnih trupa i promjene vlasti, Talibani su u napadima srušili na stotine škola, te ranili ili ubili na stotine djece. Samo 2009. godine, Talibani su oko 600 puta napadali škole i obrazovne institucije.

U Afganistanu danas 8 milijuna djece pohađa nastavu u 13.500 škola, od čega je čak 40% djevojčica. Prije samo osam godina, u Afganistanu je svega 3.000 škola pohađalo samo milijun dječaka.

Problem i dalje ostaju žene profesorice kojih gotovo da i nema, te vrlo niski postotak djevojaka koje nastavljaju školovanje u srednjem obrazovanju. I na kraju, i dalje je trećina stanovništva u Afganistanu nepismena.