Savjetovalište za maloljetne i mlade roditelje svečano je otvoreno jučer u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Bit će to mjesto okupljanja mladih majki i očeva koji, i sami djeca, preuzimaju važnu roditeljsku ulogu i trebaju pomoć u skrbi za dijete, nastavku školovanja i zapošljavanju. Savjetovalište je u okviru projekta „Mama je mama“ otvorila Udruga roditelja Korak po korak u suradnji s BNP Paribas Cardif osiguranjem, koje je doniralo sredstva za uređenje savjetovališta i tako pružilo maloljetnim i mladim roditeljima prostor u kojem mogu dobiti pomoć, savjet i podršku.

„Djeca su uvijek bila u fokusu društveno odgovornog poslovanja BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj, promicanjem obrazovanja i provedbom preventivnih akcija. Ovaj projekt nam je privukao osobitu pažnju jer je usmjeren na pomoć djeci koja i sama imaju djecu te im je neophodna podrška i zaštita cijelog društva. Nažalost, maloljetničke trudnoće još uvijek su tabu tema kod nas, no smatramo da svi zajedno moramo biti hrabri i uporni u osvješćivanju javnosti o ovom problemu. Ovo je prvi korak u dugoročnoj suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak i projektom ‘Mama je mama’ te se nadam da ćemo svojim primjerom potaknuti i druge u Hrvatskoj da se uključe u pomoć maloljetnim roditeljima i njihovoj djeci“, istaknula je Ana Ivančić, predsjednica Uprave BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj.

„Neopisivo sam sretna što je projekt zagrebačkog savjetovališta za maloljetne i mlade roditelje napokon zaživio. Udruga roditelja Korak po korak od 2005. godine provodi projekt ‘Mama je mama’ u cilju prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Savjetovalište je otvoreno u prostoru koji nam je ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a pomoć i podrška BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj osigurala nam je neophodna sredstva za uređenje i opremanje prostora kako bi roditeljima i djeci boravak u njemu bio što ugodniji. Drago mi je što su se u projekt uključili i njihovi zaposlenici te svojim poklonima i igračkama razveselili naše štićenike i njihove mališane“, naglasila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak i voditeljica projekta „Mama je mama“.

BNP Paribas Cardif osiguranje podržalo je otvorenje savjetovališta i projekt „Mama je mama“ donacijom kojom je osigurano uređenje prostora, opremanje namještajem i nabava opreme za bebe. Donaciji su se rado odazvali i njihovi zaposlenici koji su na otvorenju predstavnicima udruge i njihovim najmlađim štićenicima uručili brojne igračke, odjeću i obuću, pelene i druge potrepštine.

Savjetovalište za maloljetne majke i roditelje bit će otvoreno svakim radnim danom sukladno dogovorenim terminima savjetovanja, a svim maloljetnim i mladim majkama i očevima na raspolaganju će biti stručnjaci poput psihologa, socijalnog radnika, ginekologa i pravnika koji će im pružiti odgovore na sva njihova pitanja.

Prema podacima Udruge roditelja Korak po korak, u Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, a godišnje se zabilježi oko 1.500 maloljetnih trudnoća. Hrvatski tinejdžeri u prosjeku sa 17 godina i tri mjeseca stupaju u spolne odnose, a broj maloljetničkih trudnoća ne raste, ali se ni ne smanjuje, što je suprotno očekivanjima s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije o zaštiti. Maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost zbog koje je nužno potražiti stručnu pomoć pri saznanju o trudnoći. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka i mladića i primoravaju ih da se suoče s nizom poteškoća, poput neprihvaćanja u obitelji i narušenih obiteljskih odnosa, problema sa školovanjem ili prekida školovanja, partnerovog napuštanja, izazova u prihvaćanju svoje nove životne uloge, razvoja roditeljskih kompetencija, osude okoline, izoliranosti ili socijalne isključenosti. Maloljetne trudnice u najvećem broju dobivaju potporu i pomoć svoje obitelji, no za određen broj potrebne su posebna briga i podrška institucija društva jer im ih njihove obitelji ne mogu ili ne žele pružiti. U Hrvatskoj maloljetne trudnice i majke u samo 11 posto slučajeva završavaju školovanje, a trenutno postoje samo četiri doma osposobljena za njihov prijem, s tim da je riječ uglavnom o domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima je uređen poseban odjel za takve slučajeve.

O BNP Paribas Cardif

BNP Paribas Cardif stvara inovativna rješenja za štednju i osiguranja te kao podružnica BNP Paribasa ima jedinstveni poslovni model utemeljen na partnerstvu kako bi se zadovoljile kontinuirano promjenjive potrebe potrošača. BNP Paribas Cardif stvara rješenja s distributerima u različitim sektorima koji tada nude proizvode krajnjim klijentima.

Služeći 90 milijuna klijenata, koji su prisutni u 36 zemalja s jakim pozicijama u trima regijama – EMEA , Aziji i Latinskoj Americi – BNP Paribas Cardif postao je priznati svjetski stručnjak u  osiguranju.

O BNP Paribas Cardif osiguranju

BNP Paribas Cardif osiguranje d.d. osiguravajuće je društvo u vlasništvu BNP Paribas Cardifa, osigurateljnog dijela jedne od najvećih financijskih grupacija u svijetu, BNP Paribas. U Hrvatskoj je BNP Paribas Cardif osiguranje prisutno od srpnja 2007. godine i korisnicima je ponudilo novu vrstu proizvoda poznatu kao osiguranje korisnika kredita u slučaju smrti, trajnog invaliditeta, dužeg bolovanja i otkaza. U suradnji s poslovnim bankama osigurava sposobnost otplate gotovinskih, automobilskih, kratkoročnih i stambenih kredita kroz uslugu Credit Protect, kao i osiguranje platne kartice te osobnih stvari uslugom Card Protect. Također u suradnji s trgovačkim lancima nudi osiguranje produljenog jamstva i slučajnog oštećenja uređaja potrošačke elektronike.

O Udruzi roditelja Korak po korak

Udruga roditelja Korak po korak nevladina je i neprofitna udruga čiji je osnovni cilj  promicanje vrijednosti društva usmjerenog na djecu – društva koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i stoga postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje, a obnovu vrijednosti roditeljstva vidi kao izvor mogućnosti za rješavanje sukoba između rada i brige o djeci, čineći sve da se roditeljska uloga cijeni i olakša. Osnovna je djelatnost Udruge promicanje prava djece i njihovih obitelji na dostojan život, a svoje djelovanje zasniva na radu za opće dobro u skladu s vrijednostima odgovornosti, tolerancije, uvažavanja različitosti, nediskriminacije i jednakosti pristupa, promicanja dobrobiti i nenasilja.