Uz podružnice u Zagrebu, Splitu, Daruvaru i Dubrovniku, otvara se i četvrta podružnica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” u Osijeku dana 18. svibnja 2012. godine u 12 sati na Klinici za pedijatriju Kliničke bolnice Osijek. Grupe podrške za roditelje nedonoščadi u Osijeku održavat će se jedanput mjesečno svaki posljednji petak u mjesecu na Klinici za pedijatriju. Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ prva je udruga u Hrvatskoj osnovana na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece…

Također, cilj im je dugoročno unapređenje skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko pet posto, od kojih od 300 do 400 iziskuju intenzivno liječenje. Prijevremeni porođaj prekida fine procese pripreme za roditeljstvo i umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti nastupa razdoblje straha za zdravlje i život djeteta. Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji je vrlo niska. Osnivanjem Kluba roditelja nastoje povećati osjetljivost društva i prilagoditi zakonodavstvo potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece. Rad „Palčića“ fokusiran je na aktivnosti za podršku i edukaciju roditelja nedonoščadi neposredno nakon prijevremenog porođaja te se bazira na dobroj volji i entuzijazmu članova te prijatelja kluba.

Osim Zagreba, podružnice kluba otvorene su u Splitu, Daruvaru, Dubrovniku. Četvrta podružnica u Osijeku svoja vrata otvorit će svim roditeljima dana 18. svibnja 2012. godine u 12 sati na Klinici za pedijatriju Kliničke bolnice Osijek. Grupe podrške za roditelje nedonoščadi u Osijeku održavat će se jedanput mjesečno svaki posljednji petak u mjesecu na Klinici za Pedijatriju.

Sve informacije o Palčićima možete saznati na www.palcici.hr ili na Facebooku www.facebook.com/palcici, a o podružnici Kluba u Osijeku gdje je voditeljica podružnice Ivana Vrućina (091/2712-752, osijek@palcici.hr), te zamjenica voditeljice Tihana Vidaković (091/2712-753, tihana.vidakovic@palcici.hr).

Na otvorenju podružnice prisustvovat će Predsjednica udruge Kluba roditelja nedonoščadi Palčići Željka Vučko, zamjenica predsjednice Aleksandra Baković, te stručnjaci u tom području voditeljica prof.dr.sc. Neda Aberle, prim.dr.med., predstojnica Klinike za pedijatriju u Osijeku, prim. mr. sc. Jadranka Blašković-Kokeza, dr. med., pročelnica odjela za intenzivno liječenje ugrožene novorođenčadi, mr. sc. Dunja Baraban, psiholog i drugi.

Ovom prilikom iz Kluba pozivaju sve roditelje, ali i one koji se žele na bilo koji način uključiti u rad Kluba da se pridruže otvorenju. Aktivnosti “Palčića” odvijaju se u suradnji i uz podršku Europske zaklade za brigu o novorođenoj djeci (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja je prva paneuropska organizacija koja zastupa interese prijevremeno rođene djece i njihovih obitelji. EFCNI okuplja roditelje i stručnjake iz različitih područja medicine sa zajedničkim ciljem dugoročnog poboljšanja zdravlja novorođene i prijevremeno rođene djece kroz osiguravanje najbolje moguće prevencije, tretmana, njege i podrške.

Klub roditelja nedonoščadi započeo je s velikom humanitarnom akcijom “Palčić gore!“ pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, uz potporu Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba. Akcija je započela 21. ožujka 2012. a trajat će do 17. studenog 2012. s ciljem prikupljanja donacija i sredstava za 64 inkubatora i popratne medicinske opreme za bolnice kojima je to potrebno, kao i podizanje razine svijesti te senzibiliziranje javnosti o prijevremenom rođenju djece.
Humanitarni telefon: 060 9098

Cijena po pozivu iznosi 6,25 kn s uključenim PDV-om
Prihod od poreza na dodanu vrijednost je prihod državnog proračuna.

Žiro račun akcije “Palčić gore!”: Societe Generale – Splitska banka d.d: 2330003-1552050516
Operator usluge s posebnom tarifom Amis Telekom d.o.o., Kontakt telefonski broj: 01 2468 000
Za pokrivanje troškova poziva krajnjih korisnika iz T-Com mreže odlazi iznos od 1,01 kn s PDV-om.
Za pokrivanje troškova poziva krajnjih korisnika iz T-Mobile mreže odlazi iznos od 1,61 kn s PDV-om.
Ostali operatori koju su omogućili svojim korisnicima pozivanje ovog broja odrekli su se potraživanja naknade troškova i cjelokupni iznos se odnosi na donaciju.

UKLJUČITE SE, UČINITE NEŠTO ZA MALE HRABRE BORCE, NAŠA SNAGA JE NJIHOVA HRABROST!!!