U današnje vrijeme čini se posebno teško zainteresirati djecu za bilo kakav vid umjetnosti. Tehnologija kao da je preuzela veći dio svakodnevnice školaraca, a s umjetničkim djelima od velike važnosti često se susreću tek u udžbenicima na nastavi. Koncerti klasične glazbe nisu iznimka, te se često događa da učenici kroz cijelu osnovnu školu ne kroče u kazalište ili koncertnu dvoranu. Kad im se, pak, spomene opera, u glavi im je često dugačko, jednolično i uglavnom dosadno pjevanje.

Ovom je problemu odlučilo doskočiti Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, na najjednostavniji mogući način – dovođenjem mališana na probe komične opere “Zaljubljen u tri naranče”. Projekt je nazvan jednostavno – Opera u školama. Učenici nekoliko osnovnih škola tako su iz prve ruke mogli vidjeti kako izgledaju pripreme za izvedbu opere, glazbenog izričaja s kojim se tek nekolicina njih do sada zapravo i susrela.

Uvodno predavanje i opera kao umjetnost

Što je opera? Koja su najpoznatija operna djela i njihovi autori? Što je sve potrebno za njenu izvedbu? Sve su to pitanja koja su učenike 7. i 8. razreda nekoliko zagrebačkih osnovnih škola dočekala pri dolasku u prostorije Hrvatskog narodnog kazališta. Postavljao ih je dirigent Ivan Skender, koji je bio zaslužan i za kratko predavanje o operi, prije samog ulaska u dvoranu.

Kako je više puta naglasio, opera je mnogo više od jednostavne definicije “glazbeno – scenskog djela“, koju su učenici najčešće spominjali. “U operi glazba opisuje apsolutno sve, jer glazba ima tu moć da opiše sva stanja pojedinaca”, istaknuo je Skender.

Komična opera za sve uzraste

Nakon uvodnog predavanja, učenici su krenuli odgledati dio probe opere “Zaljubljen u tri naranče“, velikog Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, koja će u petak, 17. veljače,  imati svoju svečanu premijeru. Riječ je o komičnoj operi primjerenoj svim uzrastima, pa tako i osnovnoškolcima. Budući da se opera često doživljava na potpuno drugačiji način – kao ozbiljna, tragična i nerijetko prati nesretne životne priče, ovo je idealna prilika da djeca svjedoče i njenoj drugoj strani.

“Zaljubljen u tri naranče” prati priču o princu, sinu kralja Trefa, kojeg je zla vještica Fata Morgana začarala melankolijom, koja se izliječiti može isključivo smijehom. Prokofjev je ovu satiričnu operu napisao sa svega 28 godina, a odlikuje ju efektna glazba i iznimna dinamičnost, što je mlađim gledateljima upravo i najzanimljivije.

Pilot projekt

Interes za sudjelovanje zagrebačkih osnovnih škola na projektu Opera u školama bio je zaista velik, ističu iz zagrebačkog HNK. Riječ je o pilot projektu za koji se već sada može reći kako je bio iznimno uspješan. S time se slaže i Nevenka Brozović Frntić, profesorica glazbenog iz Osnovne škole Savski Gaj. Istaknula je kako smatra da su djeca danas uključena u mnoge izvannastavne aktivnosti, no rijetko koje imaju veze s glazbom, te da je jedan školski sat glazbene nastave tjedno daleko premalo kako bi im se približio ovaj vid umjetnosti.

Profesorica Brozović Frntić istaknula je i veliko zadovoljstvo ovim projektom, te kaže kako vjeruje da će mnogi učenici koji se sada po prvi puta susreću s operom, poželjeti ponovno doći u kazalište. A upravo je to i primarna ideja cijelog projekta – zainteresirati učenike za jedan oblik provođenja slobodnog vremena koji je danas, nažalost, rijetkima od njih prvi izbor.