Zbog goruće želje za djetetom, a nedostatka novca za postupak potpomognute oplodnje, parovi diljem svijeta sve više koriste takozvani Crowdfunding, odnosno platforme za financiranje poduzetničkih, infrastrukturnih i društveno korisnih projekata. Drugim riječima, parovi bez djece željeli bi da vi platite za njihovo dijete. Korištenje takvih platformi za financiranje različitih projekata nije tipično u privatne svrhe, pogotovo za financiranje osobnih, intimnih i obiteljskih pothvata kao što je potpomognuta oplodnja.

Tisuće parova godišnje ima problem za začećem te mnogi od njih plate i preko 10 000 dolara za proces potpomognute oplodnje. Sada roditelji žele stvoriti novi trend u financiranju troškova. Obraćaju se tvrtkama koje se bave traženjem investitora za različite projekte, kako bi za njih tražile ulagače voljne platiti im troškove osnivanja obitelji.

Shvativši da neće biti u mogućnosti sami financirati visoke troškove potpomognute oplodnje, društveni mediji u suradnji s parovima s ograničenim financijskim resursima, odlučili su provjeriti koliko će građana biti spremno pomoći oko pokrivanja tih ogromnih troškova. Crowdfunding platforme na internetu prihvatile su zamolbe neplodnih parova i iznenadile se, jer su mnogi parovi ubrzo prikupili na tisuće kompanija koje su bile spremne pomoći.

Predstavnici Centra za bioetiku smatraju da je cinično i drsko pitati prijatelje, obitelj ili strance za novac za troškove ludo skupe potpomognute oplodnje. Isto tako smatraju da je to neukusno, jer koja je sljedeća stvar za koju će se novac skupljati -privatne škole za djecu ili troškovi fakulteta?

S druge strane čuju se komentari kako je dobiti dijete, uz financijsku pomoć, stvar privilegije, a ne bi tako smjelo biti. Ne može svaka žena lako zanijeti, no isto tako, ne može se svatko upuštati u diskusiju na koji će način dijete doći na svijet. No, je li pogrešno tražiti financijsku pomoć ako želite da vam se čudo, poput željenog djeteta, dogodi? Kampanja za pomoć u financiranju potpomognute oplodnje mnogima tako izgleda kao doniranje novca za plemenitu stvar.