Pozor, roditelji i svi oni koji očekuju prinovu! Svijet bi vam se mogao okrenuti naglavačke, no ovaj put djeca nisu ništa skrivila. Liječnici i znanstvenici su revidirali stare preporuke kad je riječ o trudnoći, prehrani djece, oralnoj higijeni, autosjedalici, i napravili izmjene u svim kategorijama.

„Konstantna istraživanja donose nove informacije pa ne čudi što se preporuke stalno mijenjaju“, kaže dr. Jennifer Shu, pedijatrica i stručna urednica na portalu Healthychildren.org.

 

Autosjedalica

Stara preporuka: Djeca bi trebala sjediti u autosjedalicima koje su okrenute suprotno smjeru vožnje sve do 12 mjeseci života i 9 kilograma. Zbog ove preporuke većina roditelja okrene sjedalicu prema naprijed kad dijete napuni prvi rođendan.

Nova preporuka: Američka akademija pedijatara prema novome preporučuje roditeljima da što duže drže autosjedalicu okrenutu unatrag.

Zašto je nova preporuka bolja: Revidirane preporuke donesene su na temelju istraživanja provedenih na terenu i u laboratoriju, imajući u vidu stalne promjene trendova u tehnologiji, tvrdi dr. Dennis Durbin, voditelj revizije i profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Perelman (Sveučilište Pennsylvania).

Slijedite pravila: Autosjedalica bi trebala biti okrenuta suprotno smjeru vožnje do druge godine života djeteta, kada će ono dosegnuti maksimalnu visinu i težinu za prvu autosjedalicu.

 

Maslac od kikirikija

Stara preporuka: Odgodite maslac od kikirikija na djetetovu meniju sve do treće godine živote ako postoji opasnosti od alergija.

Nova preporuka: Uvedite maslac od kikirikija i druge potencijalne alergene u prehranu djeteta između 4. i 6. mjeseca života.

Zašto je nova preporuka bolja: Stručnjaci su smatrali da će se izbjegavanjem hrane koja najčešće izaziva alergijske reakcije, izbjeći razvoj alergija. Međutim, nova istraživanja pokazuju da se odgodom neće ništa postići. Uostalom, majčino mlijeko je dodatna zaštita od potencijalnih alergija, ističe Tiffani Hays, direktorica pedijatrijske nutricionističke klinike, predavačica i liječnica u Bolnici Johns Hopkins.

Slijedite pravila: Svu hranu, iznimka je med, treba uvesti u dječju prehranu nakon 4. – 6. mjeseca života, i to jednu po jednu namirnicu kako biste mogli uočiti moguću reakciju. Vodite računa da hrana ima valjanu teksturu (dobro je propasirajte). Med se pak smije dati bebama tek kad navrše jednu godinu.

 

Zubna pasta

Stara preporuka: Ne koristiti zubnu pastu s fluorom sve do druge godine života djeteta.

Nova preporuka: Prema novoj preporuci Američke akademije pedijatara, svi, pa čak i bebe, trebali bi prati zube s pastom koja sadrži fluor.

Zašto je nova preporuka bolja: Fluor prodire u caklinu koja na taj način postaje otpornija na truljenje, kaže Edward Moody, predsjednik Američke akademije pedijatrijskog zubarstva.

Slijedite pravila: Čim počnu izbijati prvi zubići, roditelji bi ih trebali lagano čistiti s pastom za zube koja sadrži fluor. Dovoljna količina za jedno pranje je točkica paste veličine riže. Količinu paste povećajte tek kad dijete napuni treći rođendan, i to na veličinu graška.

 

Rižine pahuljice

Stara preporuka: Rižine pahuljice trebale bi biti prva dječja kruta hrana.

Nova preporuka: Nema pravila. „Roditelji više ne moraju slijediti stroge upute kada uvesti u dječju prehranu rižine pahuljice, kada narančasto a kada zeleno povrće, voće, meso itd.“, kaže dr. Shu.

Zašto je nova preporuka bolja: Najnovija znanstvena otkrića pokazuju da se odgađanjem uvođenja namirnica u prehranu bebe neće odgoditi razvoj alergija, stoga ne treba slijepo slijediti dosadašnji red.

Slijedite pravila: Doktorica Shu preporučuje roditeljima da dijete upoznaju s novom namirnicom ujutro kako bi mogli pratiti reakcije tijekom dana. U slučaju reakcije, ne bi bilo loše uvijek imati pri ruci Benadryl, ističe Shu.

 

Voda iz boce

Stara preporuka: Flaširana voda je bolja za bebe.

Nova preporuka: Voda iz slavine je bolja.

Zašto je nova preporuka bolja: Voda iz slavine sadrži fluor, što je dobro za zube. Jedina su iznimka mjesta gdje voda iz slavine nije za piće. Tada koristite vodu iz boce.

Slijedite pravila: Vodu iz slavine nije potrebno filtrirati, osim ako ne dolazi iz bunara koji nisu tretirani i sadrže bakterije. U tom slučaju, prokuhajte vodu i ohladite je prije nego što je date djetetu.

 

Dentalni zahvati tijekom trudnoće

Stara preporuka: Zabrinuti zbog potencijalnih nuspojava, liječnici su savjetovali trudnicama da izbjegavaju dentalne zahvate, čak i obično čišćenje zuba tijekom trudnoće.

Nova preporuka: Američki koledž za porodničare i ginekologe 2013. godine donosi novu preporuku: trudnice smiju ići na rutinske preglede kod stomatologa. Dentalni rendgen je također siguran za trudnice, ističu.

Zašto je nova preporuka bolja: Fizičke promjene koje nastupaju tijekom trudnoće utječu i na oralno zdravlje trudnice. Nerijetko dolazi do upale desni, a bakterije koja uzrokuju karijes mogu se prenijeti s majke na dijete. Zato je iznimno važan redoviti odlazak stomatologu tijekom trudnoće.

Slijedite pravila: Rutinska oralna zaštita, uključujući čišćenje korijenskog kanala i zatvaranje šupljina ispunima, dopuštena je tijekom trudnoće.

 

Izbirljiv jelac

Stara preporuka: Dijete će s vremenom prestati biti toliko izbirljivo kad je riječ o hrani.

Nova preporuka: Jedanaest studija objavljenih u časopisu Pediatrics 2014. otkrivaju sljedeće: Roditelji su uočili da sklonost prema određenoj hrani, posebice prema voću i povrću, nastaje u najranijem razdoblju. Stoga je važno što ranije dijete usmjeriti na pravi put. Neka beba jede što je moguće više raznolikog voća i povrća. Izbjegavajte hranu bogatu šećerima u prvoj godini života djeteta.

Zašto je nova preporuka bolja: Istraživanja pokazuju da djeca koja učestalo ne jedu voće i povrće dok su bebe, te namirnice također ne jedu učestalo ni sa šest godina. Pokušajte uvesti voće i povrće u prehranu bebe najkasnije do 10. – 12. mjeseca života, savjetuju stručnjaci.

Slijedite pravila: Ne odustajte olako! Nudite im iznova isto voće i povrće, iako beba nije isprva oduševljena. Studija pokazuje da iako se bebi odmah ne svidi neka namirnica, neće imati ništa protiv da je ponovno proba.

 

Izvor: Chicagotribune.com