Nacionalne komercijalne televizije Nova TV i RTL odbile su emitirati reklamu za Durexov novi kondom «Fetherlite Ultima» u svom programu prije 22 sata.

Reklamne kampanje za Durexove proizvode, a posebno kondome često namjerno provociraju gledatelja te na taj način doprinose širenju poruke o važnosti zaštite tijekom spolnog odnosa. No u ovom slučaju očito je da su se nacionalne komercijalne televizije postavile moralne vertikale društva.

U prilog tome govore i njihova objašnjenja za pomicanje termina emitiranja. Tako primjerice s Nove TV poručuju kako «nažalost spotovi od Durexa više propagiraju seks od same zaštite» te se pozivaju na Pravilnik o zaštiti maloljetnika.

RTL je pak odigrao na kartu Zakona o elektroničkim medijima te odredbe koje «pozivaju sve medije da štite djecu i maloljetnike od neprimjerenih sadržaja». Sporno im je i to što se o zaštiti u novom spotu govori kroz propagiranje užitka?!?

«U moru reklamnog sadržaja koji više ili manje eksplicitno igraju na kartu seksualnosti, a da za to nemaju neko kreativno utemeljenje, kao što su reklame za sladolede, osvježavajuće napitke ili parfeme, mislim da novi reklamni spot za naš «Fetherlite Ultima» zaista spada u red vrlo pristojnih Durexovih spotova», izjavio je Tomislav Đurica, direktor SSL Internationala za Hrvatsku dodavši kako je spot radila renomirana reklamna agencija McCann.

U društvu u kojem mladi misle da sve znaju o seksu a zapravo sve češće potpuno needucirani i bez zaštite ulaze u spolne odnose, gdje seksualna edukacija zapravo ne postoji ali je zato seks u najrazličitijim formama dostupan na svakom koraku, Durexova nova reklama je zapravo smiješno nevina.

(Izvor: Briefing.hr)