Ovog ljeta Portugal je poharao najveći požar u povijesti te zemlje, koji je uzeo 60 života, ostavio na stotine ljudi s ozbiljnim opeklinama i ozljedama. Ova tragedija više se toliko ne spominje u medijima i mogla bi kao i mnoge druge jednostavno biti ignorirana i zaboravljena. Tko je kriv? Kako spriječiti takve tragedije u budućnosti? – i dalje se pitaju stradali u požaru, a djeca s pogođenih područja odlučila su problem riješiti u korijenu. Preuzeli su stvar u svoje ruke, lansirali crowdfounding kampanju na specijaliziranoj platformi za grupno financiranje, gdje žele skupiti novac i tužiti 47 država jer ne brinu o klimatskim promjenama.

Djeca smatraju da je toplinski val koji je u lipnju pogodio Portugal (i druge zemlje) i tijekom koje su temperature rasle iznad 40 stupnjeva C, rezultat nemarnih politika koje emisijom plinova drastično utječu na klimatske promjene. Upravo te države i političare smatraju krivima i odgovornima za ono što se dogodilo njihovim obiteljima i domovima.

Novac za sudski proces skupljaju na platformi CrowdJustice, a podršku imaju u nevladinoj udruzi Global Legal Action Network (Glan) koja će im pomoći s tužbom na Europskom sudu za ljudska prava.

Na optuženičku klupu žele staviti 47 država, uključujući i Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku te će od suda zahtijevati da državama nametne strožu kontrolu emisije stakleničkih plinova i da se obvežu držati rezerve fosilnih goriva tamo gdje im je mjesto – u zemlji. Spomenutih 47 država odgovorno je za 15 posto svih emisija koje uništavaju klimu na zemlji.

Djeca i njihovi pomagači iz udruge grade tim pravnih i znanstvenih stručnjaka iz cijelog svijeta. Vodeći odvjetnici iz Garden Court Chambers, jednog od vodećih londonskih odjela za ljudska prava, imaju veliku stručnost u zakonu o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama.

Svjesni su da je pred njima veliki pothvat. Nije samo David protiv Golijata. Ovdje je David protiv mnogih Golijata, jer odvjetnici će se morati suočiti s argumentima više zemalja. Preko CrowdJustice platforme traže početna sredstva za prikupljanje dokaza. Kampanja traje još mjesec dana, a već su skupili polovicu sredstava. Donatori ih u komentarima podržavaju i žele im sreću.

A nama je bilo divno vidjeti kako djeca preuzimaju stvar u svoje ruke i žele se pobrinuti da imaju bolju budućnost. Ako već neće političari, mladost će pokušati spriječiti katastrofe koje im mogu uništiti budućnost.

Ako želite podržati male Portugalce u borbi njihova života, sredstva možete donirati ovdje.