Već 13. godinu zaredom svjetska humanitarna organizacija Save the Children uoči Majčina dana izdaje “The World’s Mothers report”, odnosno izvješće o stanju i statusu majki u pojedinim zemljama svijeta. Među razvijenim zemljama, najbolje je biti majka u Norveškoj što se nije promijenilo od prošle godine, dok se Hrvatska našla na 29. mjestu od 43, odnosno pala je za dva mjesta u odnosu na 2011. godinu. Najlošije je biti majka u Nigeru.

Ova lista zapravo nastoji osvijestiti javnost, političare i vlade o tome da su zdravlje i dobrobit majke najuže povezani sa zdravljem i dobrobiti djece te budućnošću nacije kao takve. Kada majka ima dobar pristup zdravstvenim uslugama, mogućnost normalne prehrane, mogućnost školovanja i riješeno ekonomsko pitanje, i njezina djeca imaju bolji život.

Poseban naglasak ove godine izvješće stavlja na problem pothranjenosti djece u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju. Pothranjenost svake godine ubije 2,6 milijuna djece i oko 100.000 majki, dok na milijune njih zbog neadekvatne i siromašne prehrane pati od raznih bolesti, mentalnih i fizičkih. U Afganistanu, Jemenu i Burundiju, čak 60% majki i djece umire zbog posljedica pothranjenosti! Izvješće donosi i smjernice borbe protiv pothranjenosti majki i djece. Među njima je šest glavnih: omogućiti majkama da doje (čak milijun života moglo bi biti spašeno samo dojenjem), ulaganje država u zdravstvenu skrb za majke, ulaganje u obrazovanje djevojčica, održavanje bolje higijene, davanje obroka majkama i djeci koji su bogati folatima, cinkom i vitaminom A.

Lista zemalja gdje je najbolje biti majka radi se prema određenim kriterijima koji su za sve zemlje isti (obrazovanje, zaposlenost, zdravstveno osiguranje i skrb, porodiljni dopusti, dojenje, prosječna životna dob, korištenje kontracepcije, uhranjenost djece u prvih 1000 dana i sl.), ali su zemlje ipak podijeljene na one visokorazvijene i one manje razvijene.

Glavni cilj izvješća je potaknuti države i njihove lidere da osiguraju majkama i njihovoj djeci kvalitetnu zdravstvenu njegu, obrazovanje i prava, jer to je jedini put da svaka država osigura svoju budućnost i zdravo društvo

Lista zemalja u kojima je najbolje biti majka i rast/pad u odnosu na 2011. godinu

1. Norveška (1.)
2. Island (3.)
3. Švedska (4.)
4. Novi Zeland (6.)
5. Danska (5.)
6. Finska (7.)
7. Australija (2.)
8. Belgija (8.)
9. Irska
10. Nizozemska (9.)

13. Slovenija (16.)

25. SAD (31.)

29. Hrvatska (27.)

36. Srbija (37.)
40. Bosna i Hercegovina (41.)
42. Makedonija (42.)
43. Albanija (43.)

Najgore je biti majka u sljedećim zemljama:

Mali
Gvineja Bisao
Jemen
Afganistan
Niger