Svake godine međunarodna organizacija Save the Children radi veliko istraživanje u svim državama svijeta kojem je krajnji cilj rasvijetliti pitanje – kako je biti majka u pojedinoj zemlji? U prvih deset zemalja, već godinama se izmjenjuju skandinavske zemlje, a danas je najbolje majkama u Finskoj. Najgore je majkama u DR Kongo. Hrvatska je na 34. mjestu.

Indeks po kojem se radi lista zemalja izračunava se i temelji na pet glavnih kriterija: koliko su majke pod rizikom umiranja, kolika je smrtnost djece mlađe od 5 godina, koliko godina se djeca formalno obrazuju, koliki je BDP i sudjelovanje žena u političkim strukturama vlasti.

Top 10 zemalja u kojima je najbolje, najlakše i najsigurnije biti majka

1. Finska
2. Švedska
3. Norveška
4. Island
5. Nizozemska
6. Danska
7. Španjolska
8. Belgija
9. Njemačka
10. Australija

Kao što vidite, od najboljih 10, čak devet zemalja nalazi se u Europi. Finska je ove godine zasjela na tron, jer je u svih pet spomenutih kriterija dobila najviše ocjene. Mnogi očekuju da će osim europskih zemalja i Australije, na vrhu biti i SAD kao jedna od najrazvijenijih sila svijeta. Međutim, SAD se nalaze na tek 30. mjestu, a uz to imaju najveću smrtnost novorođenčadi među svim razvijenim zemljama.

Top 10 zemalja u kojima je najteže biti majka

167. Obala bjelokosti
168. ČAD
169. Nigerija
170. Gambija
171. Središnja afrička republika
172. Niger
173. Mali
174. Sierra Leone
175. Somalija
176. DR Kongo

Na začelju prevladavaju zemlje središnje Afrike, među kojima je negativno vodstvo preuzela Demokratka republika Kongo.

Preživjeti prvi dan

Svake godine, istraživanje udruženja Save the Children poseban naglasak stavlja na jedan od gorućih problema. Ove godine to je “Preživjeti prvi dan”, odnosno poražavajuća i potresna činjenica da ogroman broj djece diljem svijeta umire dan ili nekoliko dana nakon rođenja. Studija nudi i rješenja kojima bi se spasilo oko milijun dječjih života svake godine. Među njima su jeftini lijekovi i suplementi koji bi spriječili mnoge komplikacije nakon poroda. Najveći postotak smrtnosti novorođenčadi događa se u zemljama u razvoju gdje majke nemaju pristup osnovnoj medicinskoj njezi. Tako primjerice, u Somaliji odmah prvog dana umire 18 na 1000 rođenih beba

Hrvatska u dvije godine pala za sedam mjesta

Hrvatska se na ovogodišnjoj listi nalazi na 34. mjestu. Mnogi bi rekli da je to izvrstan rezultat obzirom da lista broji 176 zemalja. Ipak, Hrvatska je u stalnom padu. Godine 2011. bili smo na 27. mjestu (ispred SAD-a), prošle godine na 29. mjestu, dok smo danas na 34. mjestu. Još uvijek smo u tom smislu “razvijeniji” od nekih zemalja u regiji (BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora), ali i ispred nekih zemalja članica EU (Latvija, Slovačka, Bugarska, Mađarska).

Kompletna studija