Zaključno s 31. siječnjem ove godine završile su prijave filmova na VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin koji će se od 29. travnja do 1. svibnja drugi puta održati u Varaždinu.

Od svih prijavljenih filmova propozicije za ovogodišnji VAFI zadovoljilo je 145 filmova iz 20 zemalja (od Kine, preko Tajvana, Izraela, Rusije, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Engleske pa sve do Amerike, i naravno Hrvatske), a ukupnog trajanja oko 500 minuta.

VAFI ima 3 kategorije u koje su se filmovi mogli prijaviti, a podijeljene su po dobi autora: MINI za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina i MAXI za mlade od 15 do 18 godina.

Selekcija će biti gotova početkom ožujka, kada će organizatori i predstaviti službeni program koji će i ove godine uključivati 6 službenih projekcija, zatim projekcije animiranih  filmova s Animafesta za odrasle, projekcije animiranih filmova za djecu s Los Angeles International Children’s Film Festivala (ovogodišnjeg partnera VAFI-ja), predavanja animatora iz Disneya i DreamWorksa koji će održati i radionicu animiranog filma za djecu.

Poseban program ovogodišnjeg VAFI-ja bit će posvećen Dušanu Vukotiću, čime će se obilježiti 50. godišnjica nastanka animiranog filma Surogat (1961.) za kojeg je Vukotić 1962. godine dobio nagradu Oscar i time (p)ostao jedini hrvatski oskarovac. Surogat je ujedno i prvi neamerički film koji je dobio Oscara.