Gdje je na svijetu najbolje i najgore biti majka? Godišnje izvješće međunarodne udruge Save the Children, 12. po redu, koje nosi naziv Index majki (Mothers’ Index) analizira zdravlje, obrazovanje i ekonomske uvjete žena i djece u 164 zemlje svijeta. Indeks je pokazao da je najljepše i najbolje majkama u Norveškoj. Hrvatska je na relativno visokom 27. mjestu, ispred razvijenih SAD-a i većine zemalja u regiji.

Osim Norveške, majke i djeca najbolje žive u Australiji i na Islandu, a zadnje na listi su države Gvineja-Bisao, Niger i Afganistan gdje majke žive u najlošijim ekonomskim uvjetima, uz najlošiju zdravstvenu skrb i gotovo nikakvo obrazovanje. Također, u zemljama na dnu ljestvice 1 od 30 žena umire tijekom trudnoće zbog bolesti, 1 od 6 djece umire prije 5. rođendana, a svako treće dijete je pothranjeno. Čak 50% stanovništva u tim zemljama nema pristup pitkoj vodi, a djevojčice ne dobivaju osnovno obrazovanje u postotku u kojem ga imaju dječaci.


Za usporedbu, u Norveškoj je svakoj majci od poroda pa kroz djetinjstvo njezinog djeteta pružena odgovarajuća zdravstvena skrb, dok u Afganistanu tu privilegiju ima samo 14% majki. Ostale su prepuštene same sebi.


U Norveškoj žena ima prosječno 18 godina obrazovanja, prosječno živi do 83. godine, 82% žena koristi kontracepciju i samo 1 na 175 izgubi dijete. U Afganistanu žene prosječno polaze školu manje od pet godina, žive oko 45 godina, samo ih 16% koristi kontracepciju, a 1 od 5 djece umire do svog 5. rođendana. Drugim riječima, gotovo svaka majka u Afganistanu izgubila je barem jedno dijete.


1. Norveška
2. Australija
3. Island
4. Švedska
5. Danska
6. Novi Zeland
7. Finska
8. Belgija
9. Nizozemska
10. Francuska

16. Slovenija

27. Hrvatska

31. SAD

37. Srbija

41. Bosna i Hercegovina
42. Makedonija
43. Albanija

160. ČAD
161. Jemen
162. Gvineja-Bisao
163. Niger
164. Afganistan