Jesen i hladnije vrijeme su došli, a s njima polako počinje i sezona grijanja. Novopečeni roditelji često imaju puno pitanja o grijanju sad kada je i beba tu. Zanima ih koju je temperaturu u domu najbolje održavati kako bi njihova beba bila sigurna i kako bi joj bilo ugodno.

Valja naglasiti da male bebe nemaju razvijen termoregulacijski sistem, pa je vrlo važno da roditelji paze kako ih odijevaju – da se ne bi pothladile, ali ni pregrijale. Zbog malog djeteta roditelji se često boje provjetravati prostorije u kojima se boravi. Međutim, izostanak prozračivanja može biti puno opasniji. Ono je potrebno kako bi ušao svježi zrak, a izašli mikroorganizmi i ugljični dioksid. Svega deset minuta je sasvim dovoljno za ovaj proces, a čim se prostorija opet malo zagrije beba se može vratiti u nju.

Ovo je osobito važno kada je dijete ili netko od ukućana bolestan ili prehlađen. Kašljanjem i kihanjem u zrak dospijevaju mikroorganizmi za koje ne želimo da ih beba udiše, zato je u takvim situacijama posebno važno i češće provjetravati prostorije u kojima se boravi.

Isto tako je prije spavanja dobro prozračiti spavaću sobu jer je dokazano da svjež hladniji zrak pogoduje boljem snu. Kako preko dana, tako ni tijekom noći nije dobro da beba ima previše slojeva odjeće na sebi. Idealno bi bilo da spava u bodiju preko kojeg ima jednodijelno pamučno odjelce sa zatvorenim stopalima, te ju po potrebi treba pokriti s pamučnim prekrivačem.

Roditelji se uvijek boje da bebi nije hladno, pa često zna doći i do pregrijavanja. Držati se ovih nekoliko pravila donijet će ugodu i sigurnost i vama i djetetu:

1. Temperatura na termostatu neka preko dana bude između 20-22°C

2. Nemojte dijete ubundati dok boravite u zatvorenom prostoru

3. Dijete obucite za jedan sloj više nego što i sami imate na sebi kako mu ne bi bilo pretoplo

4. Za spavanje vodite računa da je dijete lagano odjeveno, a temperatura u sobi bi trebala biti nešto niža nego preko dana, ali dovoljno visoka da je odrasloj osobi lagano obučenoj ugodno (oko 18°C)

5. Dijete na dodir ne bi trebalo biti vruće