Žene između 22 i 30 godina, koje nemaju obitelj, odnosno supruga ili partnera ni djece, u SAD-u su po primanjima pretekle muškarce iz iste društvene grupe. Istraživanje je provedeno u velikim gradovima, gdje žene u 20-tima prosječno zarađuju oko 27.000 dolara godišnje (oko 135.000 kuna).

Nakon obrade podataka prikupljenih od zaposlenika u 366 najrazvijenijih gradova u 2008. godini, rezultati su pokazali da su žene zarađivale 8% više od slobodnih muškaraca bez djece. Žene iz iste društvene grupe zarađuju više u 39 od 50 najvećih američkih gradova dok u 8 zarađuju isto. U samo tri velika grada slobodni muškarci bez djece zarađuju više od žena.

Ovaj pomak u visini zarade počeo se događati još prije nekoliko godina u velikim gradovima s razvijenom poslovnom klimom. Uzrok ovom preokretu sociolozi vide u obrazovanju. “Mlade žene pohađaju fakultete. Danas gotovo 75% djevojaka nakon srednje škole upisuje fakultete, dok to istovremeno čini oko 65% mladića. No tu nije kraj. Djevojke češće i završavaju fakultete u gotovo dvostruko većem broju od mladića. S diplomom u džepu zahtijevaju i veće plaće”, kazao je predstavnik agencije Reach Advisors koja je provela istraživanje.

S druge strane, žene odgađaju udaju i trudnoću što također ima određeni utjecaj na društvo i ekonomiju.

(JK, Izvor: usatoday.com)