Danas je u Večernjem listu objavljen članak o saborskom donošenju odluke o izmjenama Pedagoških standarda. Novi zakon doveo bi do ukidanja škola koje imaju manje od 150 učenika te otpuštanja njihovih zaposlenika. U Hrvatskoj ima 143 takvih škola, a vijest se brzo proširila u svim relevantnim hrvatskim medijima.

Iz Ministartva znanosti, obrazovanja i športa stigao je sljedeći demanti:

Nakon objave jednog dnevnog lista kako se  „vrata pojedinih škola zatvaraju“ u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa  javili su se brojni zabrinuti roditelji koji smatraju da će zbog zatvaranja i ukidanja škola, njihova djeca morati ići u udaljenija mjesta radi školovanja.

Ovim putem još jedanput naglašavamo kako nema nikakvog ukidanja i zatvaranja škola. Radi se samo o promjeni statusa škola koje mijenjaju status iz matične u područnu, a što eventualno može uključivati smanjenje administrativnog osoblja u malim školama, kako bi se izbjegle nelogične situacije gdje imamo škole u kojima ima više osoblja nego učenika.

Zaključno: Niti će se ukinuti škole – one će nastaviti normalno raditi  kako sada rade, niti će se dirati u nastavno osoblje – svi nastavnici će i dalje raditi kao što rade sada. Nastava, učenici i lokalna zajednica dakle neće ni na koji način trpjeti radi toga.