Ne znamo jeste li znali ali čak 45 europskih šišmiša danas se ubraja u kategoriju ugroženih vrsta, a neke su čak i pred izumiranjem. Hrvatska je s 35 do sada zabilježenih vrsta jedna od šišmišima najbogatijih zemalja Europe, a čak 17 vrsta nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih sisavaca Hrvatske.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu, svakog se zadnjeg vikenda u mjesecu kolovozu obilježava Međunarodna noć šišmiša. Već tradicionalno i ove godine, u Parku prirode Medvednica, točnije na planinarskom domu Glavica i u špilji Veternica 25., 26. i 27. kolovoza od 10:00 do 18.00 sati održat će se 21. po redu Međunarodna noć šišmiša.

Sajmovi, radionice i razne demonstracije

Male i velike posjetitelje očekuje “ŠIŠMIŠ SAJAM” kod planinarskog doma Glavica na kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe, od edukativnih radionica, igara i demonstracija pa sve do „BAT TURE“ ture električnim biciklom uz stručnog vodiča.

Uz brojne aktivnosti koje je pripremio Park prirode Medvednica vi i vaši klinci moći ćete pobliže upoznati ova tajanstvena stvorenja, naučiti sve o njihovom životu, njihovim dobrobitima za čovjeka, te o načinima kako što bolje uskladiti živote ljudi i šišmiša kako bi ih što uspješnije čuvali. Onima pak koji se zaljube u veterničke šišmiše, omogućeno je i njihovo posvajanje.

Špilja Veternica

Za sve zainteresirane svaki puni sat od 10:00 do 17:00 bit će organizirano stručno vođenje špiljom Veternicom u trajanju od cca 1 h. Također osiguran je besplatan prijevoz manjim autobusom iz centra Zagreba do Zelene magistrale.

Iako na prvi pogled nije tako atraktivna kao neke druge turistički uređene špilje, Veternica se može podičiti brojnim detaljima koji se drugdje rijetko viđaju. U njoj se mogu vidjeti vrložni lonci, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosili pradavnih školjaka i ježinaca, itd. U Veternici je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Foto: Park prirode Medvednica

Da vam ne zaboravimo napomenuti, temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću. Također, preporuča se sportska obuća jer je pristup moguć samo planinarskim stazama kroz šumu, a u samoj špilji djelomično ima blata. Ne preporuča se ulazak u podzemne prostore osobama s klaustrofobijom. Posjet Veternici traje 45 do 60 minuta.

Zato, ako Medvednicu želite sagledati u pravom svjetlu, ne propustite upoznati i njezinu tamnu stranu!