Nakon nedavnog incidenta vezanog uz vjenčanje 14-godišnje djevojčice, malezijskom ministarstvu pravosuđa proslijeđen je prijedlog da se zakonski zabrani vjenčanje maloljetnika. Naime, malezijski muslimani prema zakonu se smiju vjenčati i prije 16. godine, ukoliko dobiju dozvolu vjerskog suda. Ovaj šerijatski zakon postoji paralelno s civilnim.

Nazri Aziz, ministar pravosuđa, izjavio je kako vlada nema u planu preispitivati zakone o maloljetničkim vjenčanjima jer oni spadaju pod islamski zakonik. “Ako religija nešto dozvoljava, tada mi ne možemo zakonom to zabraniti”, kazao je na konferenciji za medije te dodao: “Islam dozvoljava udaju maloljetnim djevojčicama ukoliko su ušle u pubertet, odnosno dobile menstruaciju”.

Nakon udaje spomenute 14-godišnjakinje, javnost, udruge, pa čak i ministrica obitelji Shahrizat Abdul Jalil. Svi se slažu da menstruacija ili pubertet nisu znak zrelosti za brak. Čak i u Kuranu piše da djevojka mora prije braka biti i “umno zrela”.

U Maleziji je već 16.000 djevojaka mlađih od 15 godina u braku. U toj zemlji Muslimani čine oko 60% stanovništva, a osim građanskih zakona postoje i paralelni islamski, osobito u domeni obiteljsko-pravnih pitanja.

(JK, Izvor: AFP)