Svima dobro znano zagrebačko kazalište Mala scena u novu je sezonu krenulo s novim predstavama, ali i novim načinom funkcioniranja. Ambiciozni projekt nazvan je Zmajevo gnijezdo i riječ je o kazališnom inkubatoru, prvim ovakve vrste u Hrvatskoj.

Hrabra ekipa Male scene uspješno je napravila ono što još nitko nije. Udruživanjem sa zagrebačkim nezavisnim kazalištima stvorili su jedinstvenu organizaciju koja i malima i velikima donosi više kvalitetnih predstava, a samim time – i više zabave.

Zmajevo gnijezdo kao platforma manjim teatrima

Vitomira Lončar i Ivica Šimić, osnivači Male scene, ove jeseni otišli su u mirovinu – barem što se njihovog kazališta tiče. No, to nikako ne znači da je kultni teatar na zagrebačkom Medveščaku učinio isto. Naprotiv, publika nikad nije imala priliku pogledati tako velik broj kvalitetnih predstava za djecu i mlade na jednom mjestu. Sve to zahvaljujući projektu udruživanja manjih kazališnih skupina koje od sada djeluju pod jednim krovom. Projekt je dobio naziv Zmajevo gnijezdo, a brojke su zaista impresivne – čak sedam premijera godišnje uz reprizne naslove kojih će do iduće godine biti čak 47.

Osim toga, Zmajevo gnijezdo pruža jedinstvenu priliku manjim teatrima da svoje produkcije na jednom mjestu prezentiraju široj publici. Većina njih do sada jednostavno nije imala prostor u kojem bi mogla okupiti gledatelje.

U kazalište i nedjeljom

Mala scena u novu je sezonu krenula s novom predstavom. Početkom mjeseca svečanu premijeru je imao „Sportski život letećeg Martina“, prema istoimenoj knjizi Dubravka Jelačića Bužimskog. No, Zmajevo gnijezdo se ljubiteljima kazališta u punom sjaju predstavilo prošlog vikenda, kada su predstave igrale i u nedjelju, što do sada nije bio slučaj. Mnogobrojna publika tako je imala priliku pogledati čak šest naslova, a već idući vikend donosi nove predstave za male i velike. Odlazak u kazalište nedjeljom tako će postati standard kojim se ostala kazališta za sada ne mogu pohvaliti.

Da ne bi sve ostalo samo na izvedbama popularnih naslova, pobrinula se kreativna ekipa Zmajevog gnijezda koja će konstantno organizirati i različite kreativne radionice. Odlazak u kazalište za mališane bi tako mogao postati cjelodnevni događaj. Time će prostor Male scene postati upravo no što su njeni osnivači zamišljali – središte okupljanja raznolikosti. Poticanje kreativnosti i stvaranje bliske veze s publikom bile su misao vodilja kod osmišljanja novog programa ovog kultnog kazališta.

A teatri koji su ovim projektom dobili jedinstvenu priliku predstaviti se široj publici su kazalište Smješko, Lutkarski studio Kvak, Teatar Tirena, Teatar Puna kuća, Tigar Teatar, te Triko Cirkus Teatar. Svi oni će, uz Malu scenu, osigurati bogatu sezonu uz koju ljubiteljima dasaka koje život znače zasigurno neće biti dosadno.

Donacije publike

U podržavanju ovog projekta mogu sudjelovati svi zainteresirani. Upravo vaše donacije pomoći će da Zmajevo gnijezdo zaživi u punom sjaju. Za svaku donaciju ekipa Zmajevog gnijezda priredila je i prigodan znak pažnje. Bedževi, ulaznice za predstave ili pak ekskluzivne premijere – sve to rezervirano je za ljubitelje kvalitetnih kazališnih komada koji su i u ovoj ranoj fazi pokazali kako projekti poput ovog definitivno zaslužuju svoje „mjesto pod suncem“.