Slikovnica pod nazivom “Maggie ide na dijetu” (Maggie Goes on a Diet) nije doživjela svoje hrvatsko izdanje, a čini se kako ni neće, jer se izdavač našao na udaru kritika javnosti i stručnjaka nutricionista te dječjih psihologa. Naime, glavna junakinja slikovnice, djevojčica Maggie, ima 14-godina i nakon što je prijatelju zezaju da je debela, ona odluči biti na dijeti.

Nema ništa loše u tome da djevojčica u tinejdžerskoj dobi odluči smršaviti, ali stručnjaci kažu da sama metoda ne odašilje zdravu poruku djeci. Dijeta obično znači navikavanje tijela na nezdrave prehrambene navike, preskakanje obroka i zadržavanje negativne slike o vlastitu tijelu.


Maggie je žrtva verbalnog zlostavljanja od strane vršnjaka koji je nazivaju “bucka” i “debela”, pa se u očaju djevojčica odlučuje na mršavljenje kako bi zaustavila val zadirkivanja na svoj račun.


Unatoč lošim kritikama koje su slikovnicu dočekale “na nož” sam sadržaj nije tako strašan. Maggie se pridružuje školskoj nogometnoj ekipi i postaje fizički aktivna te kroz vježbu i naporan rad ponovno zadobiva poštovanje svojih vršnjaka. Autor slikovnice Paul Kramer želio je naglasiti onaj dio koji govori da se Maggie uključila u školsku aktivnost i zahvaljujući trudu i dobrim rezultatima, postala itekako popularna među vršnjacima.


Unatoč tome, blogeri i struka kritiziraju svakodnevno priču o bucmastoj Maggie. Mnogi smatraju da Maggie odašilje užasnu poruku mladim čitateljima. Dijeta nije rješenje, kao ni uključivanje u aktivnosti s ciljem da se smršavi i postane popularan, kažu stručnjaci. Djevojčica Maggie kao i sva druga djeca na svijetu, trebaju biti podučavana kako raditi dugoročne zdrave životne odabire i kako usvajati dugoročne zdrave navike. Zdrava prehrana i aktivnost trebali bi biti stil života, a ne alat kojim će se postići neki kratkoročni cilj.


Mnogima nije po volji ni to što je glavni lik slikovnice ženskog spola, čime je podržan stereotip da djevojčice i mlade djevojke trebaju biti mršave. Grozno je da slikovnica odašilje poruku da djevojčice trebaju smršaviti kako bi ih drugi smatrali lijepima i popularnima, kazala je jedna mama u komentaru na knjigu.