Novi Zakon koji stupa na snagu u studenom 2014., zabranjuje prodaju energetskih pića maloljetnicima u Litvi. Većina parlamentaraca u litavskom parlamentu podržala je ovaj amandman Zakona o prehrani koji je nastao na inicijativu predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo Dangute Mikutiene.

Prema ovom Zakonu, trgovci, konobari i ostali koji prodaju energetska pića morat će tražiti identifikacijsku ispravu mladih kupaca koji ne smije biti mlađi od 18 godina. Protuzakonita će biti i kupnja energetskih pića u ime maloljetnika.

Energetska pića definiraju se kao bezalkoholni napici koji sadrže više od 150 mg kafeina na litru napitka ili više od 150 mg kafeina na litru napitka i stimulans koji djeluje na centralni središnji živčani sustav kao što su glukuronolakton, inozitol, gvarana, ginsenosid, ekstrakt ginka ili taurin.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je ispitivanje među 52 000 osoba u 27 zemalja na temu konzumiranja energetskih napitaka i otkrila da su 68% ispitanih potrošača adolescenti koji piju energetski napitke.

Litva bi mogla tako postati prva zemlja Europske unije koja je zabranila prodaju energetskih pića djeci i koja će poslužiti kao primjer mnogim zemljama da odluče učiniti istu stvar, smatra Almantas Kranauskas iz Ministarstva zdravlja. Kranauskas navodi da visoka razina kofeina u energetskim pićima može potaknuti hiperaktivnost, rizična ponašanja djece, ovisnost o kofeinu te može poslužiti kao početna stanica koja vodi ka konzumiranju drugih lijekova i jačih psihotropskih tvari.

Zašto su energetski napici štetni?

Energetski napici služe da dobijete neophodnu energiju kada nemate vremena za odmor ili kada ste umorni. To je bezalkoholno piće koje kratkotrajno povećava mentalne kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, ali svojim sastavom radi veću štetu. Sadrže ksantine, gaziranu vodu, akai, gingsene, karnitin, kreatin, šečer, kofein (3 puta više nego kola) itd.

Jedna bočica ovog napitka neće vam naštetiti, ali više njih može uzrokovati aritmiju, nesanicu, nervozu, dehidraciju, bol u želucu,a može završiti i posjetom hitnoj pomoći.
Redovito korištenje može iscrpiti nadbubrežne žlijezde i izazvati bolest zvanu adrenalni umor, izazvati ovisnost, oštetiti unutarnje organe (srce, krvne žile, želudac i jetra). Na tržištu su se pojavili i tzv. “prirodni” energetski napici, koji isto tako sadrže velike količine kofeina. Dugotrajno konzumiranje energetskih napitaka iscrpljuje organizam i uzrokuje prijevremeno starenje.