Obljetničko, 25. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri ove godine će se održati od 5 do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Uz ugledna imena svjetske i domaće književnosti i mnoštvo popratnih događanja, program je ispunjen i zbivanjima za djecu. Librić na Sajmu najmlađim će knjigoljupcima, ali i onima koji će to tek postati svakodnevno osigurati brdo zabave, čitanja i učenja! 

Pulski sajam redovito posebnu pažnju posvećuje najmlađoj publici. Motivira je na čitanje i osvještava o vrijednostima koje knjiga ima. Stoga, uz najbolje naslove književne produkcije namijenjene djeci, na zabavan i maštovit način uvodi publiku u svijet knjiga. Dječji program Librić na Sajmu povezuje dvije sajamske i festivalske manifestacije, Sa(n)jam knjige u Istri i Monte Librić. I ovo zimsko izdanje Monte Librića prepoznatljivo je po nastupima Bake Librić, s kojima Gordana Trajković, kao glavni lik najdugovječnijega programa Monte Librića, i na Sajmu uz pregršt novih priča razbuđuje (Priča za dobro jutro) i uspavljuje (Priča za laku noć) svoju mlađahnu publiku.

Najmlađe će na Sajmu dočekati gotovo tri tisuće naslova dječje literature. Očekuje se iznimno veliki izbor edukativnih slikovnica, interesantnih poučnih priča s briljantnim ilustracijama za roditelje i djecu. Osim naslova omiljenih djeci, na policama će se, također, pronaći i stručne knjige te edukativne slikovnice koje progovaraju o gorućim pitanjima današnjice poput klimatskih promjena i ekologije, lektirna izdanja, ali i literatura na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

Priče za dobro jutro i laku noć

U putovanje knjigama i čarobnim prostranstvima riječi i slova najbolje će povesti Baka Librić, koja je za ovogodišnje druženje pripremila pregršt zanimljivih knjiga i čudesnih priča, a osim u čitanju mališani će moći uživati i u prekrasnim ilustracijama sjajnih domaćih i stranih ilustratora. Uz popularnu Priču za laku noć, koja će se svakodnevno održavati u 19 sati u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja, Baka Librić ove godine pripremila je i Priče za dobro jutro. Sajamski dani započet će tako sa svježim dječjim idejama i dozom dobre knjige. Na jutarnje priče dobrodošli su svi od 9. do 13. prosinca u 9 sati ujutro.   

Piknik sa Sedinom & Kolektivno maštanje i ludovanje

U školskom tjednu Sajma, od 9. do 13. prosinca, jutarnji termin u 10 sati rezerviran je za učenike nižih razreda osnovne škole i zabavan program Piknik sa Sedinom. Neustrašivim pričama i zabavnim igrama, Sedina Cerovac motivirat će djecu na čitanje uz nova ili obnovljena izdanja hrvatskih nakladnika. Knjige, polazišta za interaktivnu literarnu igru ove su godine: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (Tatjana Barat; Iris Illyrica); Krijesnica koja se zove baš kao ti (Nataša Jukić, Dona Tomić; Mind Ability d.o.o.); Priča o poštaru (Branislav Glumac, Marino Zurl, Ivan Lacković Croata; V.B.Z.); Priče s morskog dna (Jasminka Tihi-Stepanić; Naklada Ljevak); Japajapac (Silvija Šesto, Tomislav Zlatić; Evenio).

U poslijepodnevnim satima, svaki dan Sajma od 17,30 sati, a vikendima i ujutro od 10,30 sati na repertoaru dječjeg program je Kolektivno maštanje i ludovanje. Uz različite goste, na nekonvencionalan, otkačen način, Sedina Cerovac otkriva najzabavniju stranu književnosti za djecu. Animatorica Sedina će tako pulskim mališanima povezujući priče u harmoničnu cjelinu riječi, slike i zvuka, pokazati svima kako čitanje može biti vrlo zabavno. 

Sveti Nikola na Sajmu

Mjesec darivanja na Sajmu uveličat će i dolazak Svetog Nikole. Miljenik djece tako će u predvečerje, 6. prosinca od 17,30 sati darivati najboljim mogućim poklonom – knjigom! Knjige za djecu toga dana bit će dostupne po dodatnom popustu na već snižene naslove.

 

RASPORED DJEČJEG PROGRAMA, Dom hrvatskih branitelja, Plavi salon

Priča za dobro jutro po izboru Bake Librić
Voditeljica: Gordana Trajković
od 9. do 13. prosinca u 9.00 sati

Piknik sa Sedinom
Voditeljica: Sedina Cerovac

Ponedjeljak, 9. prosinca
10.00 h, DHB, Plavi salon
Tatjana Barat: PRIČE O NEUSTRAŠIVIM HRVATSKIM ŽENAMA (Iris Illyrica)

Utorak, 10. prosinca
10.00 h, DHB, Plavi salon
Nataša Jukić, Dona Tomić: KRIJESNICA KOJA SE ZOVE BAŠ KAO TI (Mind Ability)

Srijeda, 11. prosinca
10.00 h, DHB, Plavi salon
Branislav Glumac, Marino Zurl, Ivan Lacković Croata: PRIČA O POŠTARU (VBZ)

Četvrtak, 12. prosinca
10.00, DHB, Plavi salon
Jasminka Tihi-Stepanić: PRIČE S MORSKOG DNA (Naklada Ljevak)

Petak, 13. prosinca
10.00 h, DHB, Plavi salon
Silvija Šesto, Tomislav Zlatić: JAPAJAPAC (Evenio)

Priča za laku noć po izboru Bake Librić
Voditeljica: Gordana Trajković
od 5. do 15. prosinca u 19.00 sati   

Kolektivno maštanje i ludovanje
od 5. do 15. prosinca
svaki dan u 17,30
vikendom (7.-8. prosinca i 14.-15. prosinca) u 10,30 i u 17,30 sati
Izvode: Sedina Cerovac i gosti

Sveti Nikola na Sajmu
petak, 6. prosinca
od 17.30 do 19.30 h