Poznat i kao magareći kašalj, hripavac je ona vrsta bolesti koja se brzo širi i gnjavi ljude svih dobi, ali najčešće djecu do 5 godina starosti. Do sada se krivo smatralo da su izvor zaraze odrasli i tinejdžeri koji djeci prenose bakteriju. No ispada da to nije istina i da brzom širenju hripavca među djecom možemo zahvaliti njihovim malim vršnjacima.

Istraživanje je vodio Pejman Rohani sa Sveučilišta u Michiganu te je uspio srušiti mit da iza hripavca (koji zvuči kao “odrasli” i težak kašalj) stoje odrasli uzročnici i prenositelji. Istraživanje je također dokazalo da je cijepljenje odraslih protiv hripavca koje se provodi desetljećima, u skladu s rezultatima studije – beskorisno.

30 do 50 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine oboli od kašlja hripavca. Ova na prvi pogled bezopasna bolest izazvala je smrt 300.000 djece u zemljama u razvoju. Osobito su na ovu bolest osjetljive bebe koje je teško prebole.

Istraživanje je provedeno u Švedskoj gdje se proučavala društvena interakcija građana te širenje kašlja hripavca. Godine 1979. u Švedskoj je zaustavljeno obavezno cijepljenje protiv kašlja te je takvo stanje potrajalo 17 godina. Tijekom tog vremena, zdravstveni stručnjaci su pratili slučajeve hripavca i njegovo širenje u svim dobnim grupama.

Istraživanje je pokazalo da si odrasli rijetko prenose bakteriju, odnosno da su izvori zaraze najčešće djeca. Stoga stručnjaci kažu da bi strategija cijepljena trebala biti usmjerena na djecu, a ne na odrasle, kao što je to bilo do sada.

Isto tako je otkriveno da se zaraze mnogo češće prenose među pripadnicima iste dobne skupine, a rijeđe na relaciji djeca-odrasli i obratno.

(JK, Izvor: www.sandiegonewsnet.org)