Zastanite na tren u kolotečini svojih dnevnih rutina i zapitajte se nedostaje li vam išta u životu? Odmaknite se od svoje svakodnevice i razmislite o podatku da svako peto dijete u Hrvatskoj odrasta u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Ovaj podatak ponukao je SOS Dječje selo Hrvatska da pokušaju otvoriti oči javnosti i osvijestiti okolinu u kojoj naša djeca odrastaju. Iz tog razloga pokrenuli su kampanju pod nazivom #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, koja za cilj ima povećati osviještenost društva o problemu siromaštva djece, te povećati kvalitetu života djece koja odrastaju u siromaštvu.

Kroz SOS mobilne timove uvidjeli su da siromašna djeca nemaju jednake šanse, u školi su stigmatizirana, nastavnici očekuju manje znanja od njih, a često im nisu dostupne ni predškolske ustanove. Kampanjom pod oznakom #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, pokušat će utjecati na vidljivost djece koja odrastaju u siromaštvu i na potrebu da se na njihove probleme reagira, kao i da im se pristupa na pravi način (počevši od djece, nastavnika, roditelja i institucija).

Početak kampanje obilježen je 1. listopada 2018. stručnim skupom “Za djetinjstvo jednakih prilika” koji je održanu Maloj kući dječjih prava, ureda pravobraniteljice za djecu u Zagrebu. Tako su na temu djece koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti govorili stručnjaci – doc. dr. sc. Marijana Kletečki  Radović, iz studijskog centra socijalnog rada okupljenima je ukazala na potrebe djece koja žive u siromaštvu, dok je Ana Albrecht Čekada, savjetnica pravobraniteljice za djecu  skrenula pažnju na važnost dječjeg proračuna u zaštiti prava djece. Skup je zatvorio djelatnik centra za socijalnu skrb Zagreb, Daniel Rupić govoreći o socijalnoj isključenosti iz perspektive centra za socijalnu skrb.

Za potrebe projekta izradili su videospot #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika

Unaprijed šalju veliko hvala na podršci koju ćete im pružiti u borbi za dostojno odrastanje svakog djeteta.