Čini se kako će predsjednik Ivo Josipović podržati tražene amandmane na zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koje u pripremi ima SDP, a koje već mjesecima traže udruge i roditelji.

“Ukoliko će biti samo jedna beba više rođena zahvaljujući smrznutim embrijima, moramo promijeniti zakon”, citat je upućen od Josipovića ministru zdravstva Darku Milinoviću. kako stoji u članku u Jutarnjem listu.

Hrvatski zakon, kakav je sada na snazi, ograničava oplodnju na tri jajašca i zabranjuje smrzavanje embrija. Drugim riječima, danas imamo jedan od najstrožih zakona u svijetu, a sličan još imaju samo Bangladeš i El Salvador.

Udruga će i službeno od predsjednika zatražiti da sporni zakon pošalje na Ustavni sud kako bi se utvrdila njegova ispravnost. Postoji velika šansa da će zakon i prije no što Ustavni sud da svoju odluku, biti izmjenjen u Saboru.

SDP već upozorava kako je novi zakon prouzročio samo pad u realizaciji uspješnih oplodnji te će predložiti amandmane koji bi ukinuli dva najstroža i ograničavajuća dijela – limitirani broj oplodnji i smrzavanje embrija.

Hrvatska bilježi negativan rast nataliteta od 1991. godine te pad novorođenih beba od 1997. godine. U 2009. godini rođeno je 45.807 beba, a to je za 8.058 manje osoba nego što ih je umrlo.

(Izvor: Jutarnji list/Croatian Times)