Ujedinjeni narodi procjenjuju da je više od 4000 sirijske djece otišlo iz Sirije bez roditeljskog nadzora ili nadzora starijih. Uzevši u obzir kako su djeca izrazito ranjiva i izložena zlostavljanju u ratnim situacijama bez nadzora odraslih poput ove, stanje je tim više zabrinjavajuće. Trećina te djece, njih 1698 sudeći po izvješću UNICEF-a nalazi se u susjednom Libanonu, gdje je većina njih izložena radu u polju koji im se minimalno plaća.

Nažalost, spomenuta djeca nemaju drugog izbora nego raditi bilo što kako bi za uzvrat dobili hranu, vodu i sklonište, odnosno minimalne uvjete za život. Među njima mnogo je braće i sestara koji se brinu o svojim mlađim rođacima.

Osim u Libanonu, velik broj sirijske djece izbjeglica nalazi se i u Jordanu, njih 1170, od koji je većina mlađa od 10 godina. Oni se uglavnom nalaze u Za’atari izbjegličkom kampu koji već broji ogromnu brojku od 120 000 sirijskih izbjeglica. Većina te djece je nažalost imala priliku svjedočiti užasima rata i biti izravan svjedok ratnog nasilja.

Obrazovanje je tradicionalno jedan od najvažnijih UNICEF-ovih prioriteta pa se stoga postavlja i pitanje obrazovanja djece koja još uvijek žive u Siriji i na koji način se provodi njihovo obrazovanje. Po UNICEF-ovom izvješću, pojedini roditelji nastavljaju obrazovanje djece unatoč lošoj situaciji i smatraju da je obrazovanje putovnica za budućnost “ako već izgube sve drugo”.

Građanski rat koji je započeo prije više od 2 godine, uzeo je više od 100 000 života u Siriji.