I do nas je došla topla, humanitarna priča o grupici volontera koji su pokrenuli hvalevrijednu akciju “Iznajmljivači sa srcem”. Radi se o inicijativi prema iznajmljivačima apartmana i drugog privatnog smještaja da u danima kada nisu popunjeni i imaju “rupe”, besplatno ustupe smještaj djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim obiteljima koji si ljetovanje jednostavno ne mogu financijski priuštiti.

Pod sloganom “nije u šoldima sve”, nastoje razveseliti mališane, ali i pružiti njihovim roditeljima malo odmora i predaha od svakodnevnih briga. Žele im omogućiti da malo promijene okolinu i druže se sa svojim mališanima na moru kao i sve druge obitelji.

Grupica humanitaraca koja stoji iz inicijative prvo je kontaktirala iznajmljivače. Kako i sami kažu, “nekoliko dana u ljetu možemo dati smještaj, nitko neće osiromašiti, a nekoj potrebitoj obitelji s bolesnom djecom možemo priuštiti trenutak spokoja i odmora od briga.” I doista, mnogo se iznajmljivača velikog srca već javilo i spremni su u svoje apartmane i kuće primiti dječicu s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji potpuno besplatno.

Iznajmljivači i roditelji okupili su se u zatvorenoj Facebook grupi Iznajmljivači sa srcem gdje mogu dogovoriti detalje

Grupa već okuplja gotovo 1500 članova. Javljaju se dirnute majke koje su presretne što će njihovi mališani možda vidjeti more, kupati se, igrati i uživati na plaži. U tome je i poanta, kažu pokretači udruge. Nije sve u zaradi i mnogi iznajmljivači se s tim slažu. Ako mogu nekome pružiti radost, veselje, osmjehe, uživanciju i sreću, to im je dovoljna nagrada.

Dirljivo je čitati koliko se iznajmljivača već javilo s predivnim i ohrabrujućim riječima. Tako jedna mama piše:

Poštovani roditelji djece sa zdravstvenim poteškoćama, suprug i ja smo i sami roditelji jednog predivnog djeteta sa zdravstvenim poteškoćama ali smo isto tako i iznajmljivači te imamo veliku želju ugostiti nekog od vas sa svojim djetetom sa zdravstvenim poteškoćama u svojim apartmanima, nekog tko si ne može priuštiti odlazak na more. Nalazimo se u malom mjestu Ražanac kraj Zadra, a imamo po nekoliko slobodnih dana u 6. i 8. mjesecu te u 9. mjesecu. Osobito imamo želju ugostiti nekog iz Vukovara ako ima u ovoj grupi?

Međutim, poziv nije upućen samo iznajmljivačima na moru, već svim turističkim subjektima diljem Hrvatske. Kontinentalne destinacije pružaju jednake ljepote, uživanciju i odmor od svakodnevice te spokoj od briga koje ove obitelji prate tijekom godine.

Pokretači ove humanitarne akcije naglašavaju kako ovdje nije riječ o reklami, profitu ili slavi, jedino što žele je pokrenuti val dobrih namjera i osmjeha.