Istraživanje provedeno na miševima pokazuje da stres tijekom trudnoće može utjecati na djetetovu mikrobiološki sustav, ali i moždane funkcije.

Izloženost vaginalnoj mikrobioti tijekom poroda dobrodošla je kao ključni korak u uspostavi vlastitog mikrobiološkog sustava. Međutim, čak i prije rođenja sastav novoga mikrobioma majke, a time i njezina potomstva, može se mijenjati zbog stresa – navodi se u studiji objavljenoj ljetos u uglednom časopisu Endocrinology.

„Novorođenčetov sustav na početku naseljava majčin mikrobiom, a promjene na koje utječe majčin stres mogu izmijeniti ovu početnu floru te odrediti mnoge druge aspekte domaćinovog imunološkog sustava koje su također utvrđene tijekom ranijeg razdoblja“, kaže koautorica studije, Tracy Bale – neuroznanstvenica sa Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji proveli su stres testove na gravidnim miševima koristeći miris grabežljivaca, razna ograničenja i nepoznate zvukove. Nakon okota znanstvenici su analizirali njihovu vaginalnu floru te floru njihove mladunčadi. Tako su otkrili da je stres tijekom trudnoće mijenjao razinu proteina koji su uključeni u vaginalni imunitet i količinu Lactobacillus bakterija što je očekivano u direktnoj korelaciji s nižim frekvencijama tih bakterija u crijevima mladunčadi. Kod muške mladunčadi se majčin stres manifestirao i kroz povećanje anaerobnih bakterija Clostridium i Bacteroides.

Ovo istraživanje ima ogroman translacijski potencijal, jer se u mnogim državama već primjenjuje oralno izlaganje vaginalnoj irigaciji beba koje su rođene na carski rez kako bi se osigurala odgovarajuća izloženost mikroorganizmima, rekla je Bale u izjavi.

Za razumijevanje procesa kako mikrobiološki sustav može utjecati na razvoj mozga, tim je mjerio slobodne aminokiseline u mozgu testirane mladunčadi. Razine specifičnih aminokiselina bile su smanjene kod muške mladunčadi, ali ne i kod ženske. U svom radu, istraživači su napisali da je potrebno još istraživanja kako bi razumjeli vezu između mikrobiota majki i neonatalnih moždanih funkcija, kao i poveznicu sa spolom mladunčeta koja se očigledno nameće.