Zbog iznimno brzog rasta stanovništva, indijska vlada odlučila se na neobičan potez te novovjenčanim parovima nudi novac u zamjenu za čekanje s potomstvom. Mladi parovi zamoljeni su da pričekaju dvije godine prije prvog djeteta. U zamjenu za čekanje, vlada daje svakom paru 106 dolara (oko 500 kuna) uz preporuku da prije no što postanu roditelji završe školu i uštede nešto novca.

Indija ima oko 1,2 milijarde stanovnika, koji su s jedne strane neprocjenjivi resurs, a s druge strane veliki teret za državu. Stanovništvo je disproporcionalno mlado, pa gotovo polovicu stanovništva čine mlađi od 25 godina. To je jedan od razloga zbog kojeg ekonomisti predviđaju da će Indija za pet godina preteći Kinu u ekonomskom rastu. Imat će široku bazu mladog radno sposobnog stanovništva, dok će Kinu uskoro zadesiti problem uzdržavanja starijeg stanovništva.

Bez obzira što je mladost stanovništva indijska prednost, njegova brojnost stvara veliki pritisak na državne resurse koji već sada teško pružaju zadovoljavajuće obrazovanje, zdravstvenu skrb i druge usluge djeci i mladima. Predviđa se da ukoliko u Indiji natalitet nastavi rasti ovim tempom, brojka će skočiti na 1,9 milijardi stanovnika.

Za razliku od Kine koja ima vrlo strogu politiku kažnjavanja parova koji prekrše zakon o jednom djetetu, Indija se odlučila na nešto demokratskiji pristup. Program novčanog darivanja provodit će se prvo u ruralnim područjima gdje se zbog starih običaja djevojke udaju vrlo mlade, još kao tinejdžerice, te se na njih vrši pritisak da imaju što prije djecu.

(JK, Izvor: NY Times)