Indeks rasta cijene kojeg svakog mjeseca analizira Jeftinije.hr, najveći portal za usporedbu cijena, u travnju 2014 donosi zanimljive promjene cijena unutar kategorija proizvoda najčešće korištenih u prosječnim kućanstvima. U travnju, najveće promjene cijena zabilježene su u kategorijama sportske i dječje opreme te u jednoj od najpopularnijih kategorija – Dom & Vrt.

Cijene unutar kategorije Audio & Video opreme generalno su porasle, a porast je najočitiji kod najpopularnijih modela DVD playera koji su poskupjeli za malo više od 10% te kod najpopularnijih modela MP3 playera koji su u travnju bili 20% skuplji, oko 80 kn. Cijene televizora pale su neznatno, za oko 2% odnosno 55 kn.  Ipak, možemo očekivati da će pad biti značajniji kako se budemo približavali datumu početka nogometnog prvenstva. Već tradicionalno, takva događanja utječu na povećanje ponude modela televizora, ali donose i brojne akcije i pogodnosti koje trgovine nude potrošačima prilikom kupovine.
Od ostalih proizvoda u kategoriji Računalna oprema neznatno su se smanjile cijene zvučnika i monitora i to za nešto više od 2% dok su cijene tableta i prijenosnih računala porasle. U travnju su najpopularniji modeli tableta porasli za oko 1% dok su cijene najpopularnijih prijenosnika porasle za oko 3%.

U jednoj od najpopularnijih kategorija, u kategoriji Dom & Vrt snizile su se cijene gotovo svih proizvoda bijele tehnike i malih kućanskih aparata. Bijela tehnika i kuhinjski aparati u travnju su, generalno, imali nižu cijenu. Promjena je bila najočitija među najpopularnijim modelima mikrovalnih pećnica koje su u travnju pojeftinile za gotovo 20% ili oko 110 kn te miksera koji su bili jeftiniji oko 10% to jest, oko 60 kn. Ostali mali kućanski aparati poput tostera, napa ili glačala pojeftinili su neznatno (oko 2%) dok su modeli uvijek tražene bijele tehnike poput perilica rublja i posuđa, hladnjaka i kompleta pećnica i ploča pojeftinili za oko 1%.
Očekivano, porasle su cijene klima uređaje i to za oko 10%, odnosno među 20% najgledanijih modela klima za gotovo 17% ili oko 550 kn. Neznatno su porasle i cijene kuhala za vodu, za manje od 1% te aparata za pečenje kruha, za manje od 2%.

Unutar kategorije sportsko – rekreativne opreme cijene su nastavile rasti. Cijene treking, brdskih i gradskih bicikla su u porastu, u travnju su bicikli poskupjeli za gotovo 14%, odnosno 250 kn. Prošli mjesec poskupjeli su i modeli najgledanijih sportskih satova i to za oko 200 kn, odnosno 16,57%.
Prošlomjesečne uštede kod kupovine opreme za djecu nastavile su se i u travnju – autosjedalice su pojeftinile malo više od 10%, kao i dječja kolica.
Među 20% najpopularnijih modela potrošači su mogli uštedjeti oko 100 kn kod kupovine dječjih autosjedalica dok su kod kupovine 20% najpopularnijih modela kolica u travnju mogli uštedjeti oko 200 kn. Potrošači koji su se u travnju odlučili na kupovinu dječjih igračaka – vozila potrošili su oko 50 kn više nego ranijih mjeseci.

Izvor: Jeftinije.hr