Nakladnici hrvatske dječje knjige, pisci i ilustratori nastupiti će po osmi put na Sajmu dječje knjige u Bologni, koji je ove godine naročito zanimljiv – Sajam slavi 50. godina, a Hrvatska je počela s pripremama za 2015. kada će biti zemlja-gost u Bologni.

Programski dio nastupa potpomognut sredstvima Ministarstva kulture RH organizira Hrvatska dječja knjiga – Grupacija nakladnika hrvatske dječje knjige.

U svrhu priprema za 2015. na hrvatskom će štandu u paviljonu 30 (D1) biti postavljena izložba KNJIGA – SKULPTURA. Svaka knjiga će predstavljati jedan hrvatski grad, a svaki će ga umjetnik prikazati na svoj način. 

Zagreb – Barbara Zlopaša

Bjelovar – Irena Jukić Pranjić

Rijeka – Zdenko Bašić i Saša Jantolek

Pula – Margareta Peršić

Osijek – Dražen Jerabek

Slavonski Brod – Tomislav Tomić

Vukovar – Andrea Petrlik Huseinović

Varaždin – Jelena Brezovec i Maja Vrban

Zadar – Ana Kadoić

Šibenik – Zdenka Bilušić

Split – Hana Lukas Midžić

Dubrovnik – Ivana Guljašević

Predstavljanje ilustratora izuzetno je važno u Bologni, jer 2015. godine kao i svaka zemlja – gost, Hrvatska će se predstaviti velikom izložbom ilustracija.

U Bolognu putuju tri autora: Saša Jantolek, koji je ove godine autor naslovnice kataloga, Margareta Peršić i Zdenka Bilušić, te Koraljka Kos Jurčec koja će predstaviti HBI – Hrvatski bijenale ilustracije. Pored knjige-skulpture, svaki će se ilustrator na svoj način predstaviti u katalogu. Pored ilustratora u katalogu će biti predstavljeni i pisci knjiga za djecu, te nakladnici.

Na štandu će nastupiti Algoritam, Dječja knjiga, Evenio, Ibis grafika, Kašmir promet, Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Naklada Uliks, Naša djeca i VBZ. Osim tiskanoj knjizi, velika pažnja će biti posvećena i digitalnoj knjizi uz pomoć Planet-a 9 (T-com). Voditelj programa je Kašmir Huseinović. Sajam počinje 25. 03. i traje do 28. 03. 2013.