Od 23. do 27. ožujka u talijanskoj Bologni održan je još jedan Međunarodni sajam knjiga za djecu na kojem se predstavilo i 10 hrvatskih nakladnika, ali i pisci i ilustratori koji se trude hrvatsku dječju knjigu predstaviti međunarodnoj javnosti, promicati je i dogovoriti prodaju autorskih prava u strane države.

Sajam je poslovnog karaktera, što znači da se na njemu upravo dogovaraju razne poslovne suradnje između nakladnika, autora, ilustratora, urednika i prevoditelja, a slikovnica osim umjetničkog i kulturnog djela, postaje i izvozni proizvod.

Pažnju posjetitelja svakako je privuklo novo ruho štanda, iznimno zanimljivo rješenje čiji je autor međunarodno poznati hrvatski umjetnik i ilustrator Zdenko Bašić.

Na štandu su se predstavili nakladnici: Kašmir promet, VBZ, Algoritam, Evenio, Ibis grafika, Naša djeca, Dubrovački ogranak Matice hrvatske, Profil, Hrvatsko društvo pisaca za djecu i mlade i Hrvatska dječja knjiga.

Održano je niz poslovnih sastanaka s izdavačima diljem svijeta – od Južne Koreje i Kine, do Brazila i Južnoafričke Republike. Treba napomenuti da hrvatska dječja knjiga po kvaliteti tekstova, ilustracija i tiska po ničemu ne zaostaje za nakladama najrazvijenijih zemalja i da definitivno postoji potencijal aktivnijeg “izvoza” slikovnica i knjiga za mlade. Nakladništvo spada u kategoriju kreativnih industrija kojima i Europska Unija pridaje sve veću važnost i pažnju te ju pomaže kroz razne projekte i natječaje.

Sljedeće godine Hrvatska je zemlja gost na Sajmu u Bologni te nakladnici očekuju još veću i bolju priliku da promoviraju hrvatsku dječju knjigu i kulturu pred publikom iz cijelog svijeta. To će biti već deseta godina kako spomenuti nakladnici odlaze u Bolognu, pa će ujedno proslaviti okruglu obljetnicu u kojoj će svojim knjigama zaokružiti višegodišnji rad i trud na međunarodnom planu.

Odlazak nakladnika u Bolognu pomogli su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.