Iako je od izlaska prve knjige o malom čarobnjaku Harryju Potteru prošlo već 19 godina, poklonike širom svijeta ne prestaje fascinirati ovaj čaroban svijet. Nekoliko je generacija odrastalo upravo uz priče o školi za čarobnjake i borbi protiv zlih sila.

Sedam knjiga i osam snimljenih filmova kasnije, Harry Potter i dalje je jedan od najprepoznatljivijih likova književnosti za djecu (ali i one nešto starije). Britanska spisateljica J.K.Rowling, na jedinstven je način čitateljima predstavila priču o jedanaestogodišnjem dječaku koji saznaje da je čarobnjak. Tada počinje njegovo magično putovanje kroz školu za vještičarenje i čarobnjaštva Hogwarts, a istovremeno se suočava s mnogim preprekama i borbama.

Ministarstvo Magije – mjesto za svakog istinskog fana

U maniri fenomena pop kulture poput Star Warsa ili pak Gospodara prstenova, i svijet Harryja Pottera bio je inspiracija za osnivanje velikog broja fan klubova diljem svijeta. Od nedavno se i Zagreb se može pohvaliti kako se nalazi u ovom „elitnom društvu“. Naime, u našoj je metropoli službeno osnovano Ministarstvo Magije Hrvatska, po uzoru na Ministarstvo iz Harry Potter svijeta.

Pod službenim nazivom „Udruga ljubitelja Harryja Pottera Ministarstvo Magije Hrvatska“, udruga je s upisom članova započela 31. srpnja. Datum osnutka nije izabran slučajno – upravo zadnjeg dana u srpnju najpoznatiji čarobnjak na svijetu slavi rođendan.

Samom informacijom o konačnom pokretanju službenog udruženja fanova, mnogi se vjerojatno pitaju što je sve potrebno kako bi postali članom? Pravila su vrlo jednostavna. Svi s navršenih 11 godina (što je, dakako, službena dob u kojoj djeca kreću u Hogwarts) slobodni su upisati se. Maloljetne osobe trebaju priložiti i suglasnost roditelja. Članovi se također rangiraju u nekoliko skupina – mlađi član, redovni član, potpomažući član te počasni član. Godišnja članarina Ministarstva Magije iznosi 100 kuna.

Kada ste riješili ovih nekoliko „tehničkih“ stvari, slijedi onaj zabavniji dio. Svaki novi član odmah po upisu rješava kviz koji ga svrstava u jedan od Hogwartsovih domova – Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw ili pak Slytherin. Prilikom učlanjenja dobivate i pismo iz Hogwartsa, kartu za vlak Hogwarts Express te privjesak za ključeve. Uz to, članovi mogu ostvariti popuste kod partnera i sponzora udruge Ministarstva Magije.

Službeno predstavljanje i ciljevi  udruge

I dok su se prvih mjesec dana lagano uhodavali u svoj rad, osnivači Ministarstva Magije prošlog su tjedna udrugu službeno i predstavili. Lokacija je, naravno, bila tajna. Shodno tome, članovi su bili dosta tajnoviti po pitanju ovog događanja, no otkrili su kako su u dobroj atmosferi odigrane brojne igre, ali i sastavljeni konkretni planovi za daljnji rad Ministarstva. Jedan od planova vezan je i za metlobojske utakmice koje udruga planira organizirati.

Daljnji planovi ovog jedinstvenog udruženja uključuju redovite sastanke (na mjesečnoj bazi), kvizove, predavanja, radionice za djecu ali i odrasle. Sve informacije o učlanjenju kao i budućim okupljanjima možete pratiti na službenoj ili Facebook stranici Ministarstva Magije Hrvatska.