Svijet je ponovno počela tresti Harry Potter groznica. Serijal knjiga o malenom čarobnjaku i punih devetnaest godina od prvog objavljivanja ne prestaje fascinirati djecu, ali i odrasle. 2007. godine, objavljena je posljednja knjiga pod nazivom „Harry Potter i darovi smrti“, koja je zaokružila cijelu priču, a fanovi su se unaprijed pripremili da je jednostavno došlo do kraja. Autorica J.K. Rowling od početka je govorila kako planira napisati upravo sedam nastavaka.

Međutim, zanimanje fanova za svijet malog čarobnjaka nije prestajalo jenjavati – kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Tome najbolje svjedoči i činjenica kako je lijepa naša nedavno dobila svoje Ministarstvo Magije – udrugu koja okuplja najveće fanove s ovih prostora.

Harry na daskama koje život znače

Izgleda kako niti sama autorica ona nije mogla zakinuti najzagriženije fanove da barem još jednom osjete dio čarobnog svijeta Harry Pottera. Krajem srpnja ove godine svjetlost dana je ugledala knjiga „Harry Potter i ukleto dijete“, čiji je fokus na mlađem sinu samog Pottera, a radnja je smještena 19 godina nakon završetka posljednje knjige iz serijala. Riječ je o predlošku za predstavu koji nije napisala sama Rowling, no barem je nakratko „utažila žeđ“ fanovima diljem svijeta. Predstava je u međuvremenu imala i svoju premijeru u Londonu.

Novi naslovi

Međutim, sada se oglasila i sama autorica. J.K. Rowling tako je nedavno najavila kako čarobnom svijetu nije došao kraj. Tri nove knjige osvanule su u elektroničkom obliku, a koncipirane su kao kratke priče o Hogwartsu, najpoznatijoj školi za čarobnjake. Iako je autorica poznata po djelima koja se sastoje od više stotina stranica, s posljednje tri knjige malo se odmaknula od tog standarda, pa tako najduža ima tek 79 stranica. Riječ je o naslovima objedinjenim pod nazivom  “Short Stories from Hogwarts“. Dostupni su prvenstveno na stranici Pottermore, za sada samo na engleskom jeziku.

Pozadinska priča

U novim naslovima Rowling zapravo pobliže predstavlja neke od likova iz originalnog serijala, koji su fanovima itekako ostali u sjećanju. Tako je jedan naslov rezerviran za priču o Remusu Lupinu i omiljenoj profesorici Minervi McGonagall. Druga knjiga pak provodi čitatelje kroz povijest škole Hogwarts i neke od njenih najpoznatijih polaznika. Treći naslov pojasniti će onu tamniju stranu čarobnjaštva, koju je junak Potter itekako imao priliku iskusiti.

Budući da je knjiga „Ukleto dijete“ u samo nekoliko mjeseci srušila rekorde čitanosti, Rowling je novim naslovima napravila itekako dobar potez. Fanovi i dalje pokazuju veliko zanimanje za ovaj neobičan svijet, a s druge strane sve suviše zainteresirani upravo za „pozadinske“ priče, koje se ne odnose na samog Harryja. A isto tako se čini, unatoč najavama same autorice od prije nekoliko godina, kako kraj ovog fantastičnog svijeta ipak još nije tu.