Nakon što je film “Milijunaš s ulice” prošle godine osvojio čak osam Oscara, pažnja javnosti bila je još mjesecima usmjerena na Indiju i siromašne stanovnike slamova, kojima je film donio i svojevrsnu nadu da će im život krenuti nabolje i pomoći im u izlasku iz neljudskih uvjeta života.

Maleni glumci koji zapravo i žive u takvim slamovima, Azharuddin Mohammed Ismail (10) i Rubina Ali (10), odabrani su kao autentični predstavnici siromašnog sloja društva u Indiji. U svijetlu oskarovskog glamura, mediji su se neko vrijeme njima zabavljali, jer su bili očita suprotnost svemu što Oskar i oskarovska scenografija predstavljaju.

Nakon dodjele nagrada, počele su izbijati afere. Prva od njih bila je vezana uz honorar koji je plaćen indijskim mališanima, jer je film zaradio milijune dolara. Pisalo se o iskorištavanju siročića i potplaćenosti, pa je redatelj Danny Boyle osnovao fondaciju za dvoje malih glumaca, koja im je trebala osigurati preseljenje iz šatora u slamovima u pravi dom te im osigurati obrazovanje.

Sada se ponovno mediji okreću indijskim mališanima i pitaju se, gdje su i kako su nakon godinu dana te jesu li dobili sve ono što zaslužuju?

Azhar je još prije osam mjeseci i dalje živio u Garib Nagar predgrađu Mumbaija zajedno s obitelji, ali je to područje gradska uprava, kao i mnoge druge, razorila, ostavivši na tisuće obitelji bez doma. Među njima su i Azhar i njegova obitelj.

Ipak, zahvaljujući spomenutoj fondaciji Dannyja Boylea, Azharov život ide na bolje. Sada živi u novom stanu u Santa Cruzu, dijelu Mumbaija u kojem živi srednji sloj građanstva. Azhar živi s majkom, tetom i bratićem.

Plaćeno mu je obrazovanje do 18. godine, a svaki mjesec prima i određenu rentu za osnovne životne potrebe svoje obitelji. Ukoliko završi školovanje, u 18. bi godini trebao primiti još dodatnu svotu novca. Njegova obitelj se slaže da je nastup na filmu donio mnogo dobrog u život siročića. Azhar želi postati glumac i dobio je još dvije uloge u Bollywoodu.

Rubina pak nije imala toliko sreće. I dalje živi u slamu sa obitelji. Naime, fondacija je i njezinoj obitelji ponudila preseljenje u stan u nekom boljem dijelu grada, ali je otac djevojčice – Rufique, sve odbio. Naime, on je tražio stan u najbogatijem dijelu Mumbaija i mnogo novaca, pa su pregovori prekinuti. Pohlepni muškarac čak je bio ispitan od policije jer je želio malenu Rubinu prodati za 200.000 dolara.

Skromna Rubina sretna je slamu i kaže da je jedino smeta prljavština i psovanje. Već je primila 20.000 dolara za autobiografiju koju je sama napisala, a čeka je i  50.000 dolara kada napuni 18 godina.

I Rubina želi biti glumica, pa je nastupila već u nekoliko reklama, uključujući i onu za Schweppes u kojoj glavnu ulogu ima Nicole Kidman. Nastupit će i u nekoliko Bollywoodskih filmova, a sa prijateljem Azharom ponovno će se naći u projektu holivuskog glumca Gerarda Butlera.

(JK, Izvor: The Sun)