U Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje 500. Dakle, iz ovoga je vidno kako je riječ o preko 10.000 hrvatskih obitelji. O njihovim potrebama najviše se brine Udruga “Veliko srce malom srcu” koja okuplja zdravstveno osoblje, liječnike i roditelje mališana koji su rođeni sa srčanim bolestima. Udruga će od 7. do 14. veljače 2012. godine obilježavati Svjetski tjedan prirođenih srčanih bolesti u pet hrvatskih gradova. Akcija je nazvana “Festival srca”.

Udruga poziva medije i sve građane da se priključe i prate Festival srca od 7. do 14. veljače na raznim događanjima u Čakovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Rijeci i Zadru. Cilj je okupiti što veću grupu obitelji, pojedinaca, neprofitnih organizacija, ali i medicinskih stručnjaka vezanih za dječju kardiologiju te ukazati javnosti na činjenicu da je u Hrvatskoj preko 10.000 djece s bolestima srca, a da ih se godišnje rađa još najmanje 500.

Među aktivnostima Udruga najavljuje:

– nastavak akcije prikupljanja sredstava za medicinske aparate
– oglašavanje na 105 jumbo plakata u cijeloj Hrvatskoj
– kazališne predstave i koncerte u Hrvatskoj
– darivanje djece na odjelima dječje kardiologije u Hrvatskoj te pružanje potpore roditeljima čija su djeca u tom trenutku smještena u bolnici
– gostovanje u televizijskim i radijskim emisijama

Program aktivnosti pogledajte ovdje.

Plakate akcije “Festival srca” pogledajte u galeriji ispod članka.

Djeca s prirođenim srčanim bolestima

Kad govorimo o djeci s prirođenim srčanim greškama, vrijedi istaknuti kako se njihovo stanje ne može izliječiti, već samo palijativnim metodama (serijom operacija), lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do stanja u kojem mogu tek dijelom živjeti poput zdrave djece. U našoj Udruzi djecu s kardiološkim problemima doživljavamo kao male ratnike, koji prolaze veliku borbu za život, te su od svog rođenja (a i prije njega) uistinu djeca s posebnim potrebama.  
Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100.000. neće doživjeti 1. rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi.

Kako možemo pomoći?

Zdravlje je najveće bogatstvo koje čovjek može posjedovati, a akcija “Veliko srce malom srcu” bavi se djecom čije je zdravlje ozbiljno narušeno teškim srčanim problemima. Roditelji uključeni u Udrugu ne mogu zamisliti život bez svoje djece, ali i njihovih bolesti. Njihov se humanitarni rad svodi ne samo na kontinuirano poboljšanje zdravstvenog stanja njihove djece već žele utjecati i na boljitak ostale djece, odnosno djece koja će se tek roditi ili su se već rodila – kao srčani bolesnici.
 
Stoga je akcija „Veliko srce malom srcu“ usmjerena na prikupljanje sredstava za kupovinu medicinskih uređaja koji bi uvelike pomogli u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja. Cilj je i ukazati našem društvu na probleme koji djeca sa srčanim bolestima imaju, na sve tegobe koje pritom prolaze roditelji te na sav trud i stručnost liječnika i medicinskog osoblja u borbi za ove male srčane borce.

Stoga se pokrenimo i pomognimo da njihovi snovi jednog dana postanu stvarnost!

– Pozivom na Humanitarni telefon doniramo 6,15 kn (PDV uključen) – 060 9095

– Donacijom na žiro račun Udruge – 2360000-1101574313