Kakav je to rođendan bez balona i papirnatih puhalica? Ovo pitanje uskoro će si postavljati klinci i roditelji diljem EU, jer upravo stupa na snagu zakon prema kojem će djeci mlađoj od 14 godina biti zabranjeno puhati balone ili rođendanske papirnate puhalice. Iako je desetljećima bilo jedna od omiljenih zanimacija generacija djece, puhanje u balon ili puhalicu od sada je klasificirano kao nesigurna aktivnost koja može ugušiti dijete. Za očekivati je da će Hrvatska s ulaskom u EU ovu i slične regulative također ugrađivati u svoje zakone.

Sigurnosna direktiva EU koja je prihvaćena od strane vlada navodi da djeca mlađa od osam godina ne smiju bez nadzora odraslih puhati balone kako ne bi došlo do nenamjernog gutanja balona i gušenja.

Puhalice i drugi rođendanski asortiman koji ima sitne dijelove također će biti zabranjeni, jer je otrkiveno kako sitne čestice kemikalija koje se nalaze u materijalima od kojih je taj program napravljen, jednostavno nisu dovoljno sigurne za udisanje i stavljanje u usta.

Drugim riječima, bezopasne igračke u kojima su uživale generacije djece, sada su proglašene opasnima te predstavljaju “neprihvatljiv rizik po zdravlje djece”.

Dok su baloni nepoželjni za puhanje kod djece mlađe od osam godina, puhalice (s šarenim, duguljastim, papirnatim nastavkom koji se poput jezika rastegne nakon puhanja) nisu dozvoljene za korištenje djeci mlađoj od 14 godina. Razlog je isti – stručnjaci su procijenili da postoji šansa da se mali dio puhaljke proguta i izazove gušenje.

EU direktiva prisilit će proizvođače da na spomenute proizvode jasno istaknu sigurnosna upozorenja i ograničenja.

Ove nove sigurnosne odredbe našle su i kritičare u stručnoj javnosti. Frank Furedi, profesor sociologije na Sveučilištu Kent, upozorava da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se upravlja životima djece i da ih se spriječi da istražuju, uče na iskustvu, uče kroz igru i zabavljaju se.

“Igračke i aktivnosti, kao što je puhanje balona, dio su onih vrsta igara pomoću kojih djeca postaju neovisna i uče kako se osloniti na sebe. Ova ograničenja umanjuju iskustvo, kako zabave tako i učenja, te igru pretvaraju u opasnu zonu s pravilima koja djeci obuzdavaju život i avanturu”, kaže prof. Furedi.

Osim ovih ograničenja koja se odnose na igračke za puhanje, EU će uskoro odrediti i koliko glasne smiju biti pojedine igračke (npr. muzički instrumenti i zvečke). Isto tako, sve plišane igračke namijenjene djeci mlađoj od tri godine morat će biti napravljene od materijala koji se može često prati, jer se EU dužnosnici plaše da prljavi plišanci šire infekcije i bolesti.

Proizvođači se, pak, plaše da će s novim zakonima morati podići cijene igračaka zbog troškova sigurnosnih testiranja kroz koje će trebati svi proizvodi za djecu prolaziti.