Ministri članica Europske unije predložili su zakon o dodatnih mjesec dana obaveznog porodiljnog dopusta u svih 27 zemalja, što znači da bi umjesto minimalna tri mjeseca, svaki roditelj na porodiljnom po zakonu ostajao četiri mjeseca.

Europski news portal EurActiv.com izvjestio je kako bi se prijedlog odnosio na sve zaposlene, a zahtijevao bi promjenu zakona u Engleskoj, Belgiji, Irskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Malti.

Vijeće ministara pravdalo je svoj prijedlog tijekom sastanka u Bruxellesu prije nekoliko dana, a osnovni cilj je ohrabriti očeve da uzimaju porodiljni dopust.

Prema prijedlogu, svaki roditelj imat će pravo na četiri mjeseca plaćenog porodiljnog, ali će moći svoje pravo prenijeti na partnera. Na taj način, ukoliko se tako dogovore, jedan roditelj ostaje s bebom doma maksimalno sedam mjeseci, dok jedan mjesec nikako neće moći ustupiti partneru. Time bi očevi svakako morali s bebom provesti barem 30 dana u njezinim prvim mjesecima života.

Prije no što te promjene pokažu rezultate, moraju biti ratificirane u narednih dvije godine u svim zemljama.

Trenutno period porodiljnog varira u zemljama EU, pa tako obavezni porodiljni u Malti iznosi 14 tjedana, a u Švedskoj čak 16 mjeseci. Za sad ne postoji zakon ni u jednoj zemlji koji bi čitav period porodiljnog prenosio na oca djeteta.

(JK, Izvor: parentdish.com)