Zagrebačko kazalište Žar Ptica, nedavno je najavilo kako će publika na njihovim daskama imati priliku pogledati jedinstvenu predstavu – „Durica – male ljubavi“. Glavna protagonistica je upravo djevojčica imena Durica, junakinja popularnog stripa koji već punih 30 godina izlazi u dječjem časopisu Smib.

Predstava će svoju premijeru imati 12. studenog, no o njoj se već naveliko priča. Razlog tome su popratni sadržaji koji bi djeci trebali približiti svijet ove simpatične junakinje. Riječ je o projektu koji je prvi ovakve vrste u svijetu, a objedinjuje strip, kazalište i – pametne telefone.

Durica – „oživljavanje“ kultnog stripa

Za sam lik Durice zaslužan je pokojni majstor stripa, Ivica Bednjanec, dok je njeno ime osmislio književnik Zvonimir Balog. Durica se, u crno – bijeloj verziji, kao strip po prvi puta pojavila u Smibu prije točno trideset godina, u studenom 1986. godine. U istom časopisu mali čitatelji i dan danas mogu pratiti zgode i nezgode ove pomalo divlje djevojčice.

Jedina preinaka tijekom godina je bilo unošenje boja u Duričin svijet, dok su njezine dogodovštine ostale autentične, ali i bezvremenske. To su prepoznali i ljudi izvan domene stripova i časopisa, te će za samo nekoliko dana Durica zakoračiti i na daske koje život znače. Za to je zaslužna redateljica Renata Carola Gatica, koja do prije godinu dana nije niti čula za Duricu. Zapravo, nije se niti imala priliku susresti s njom, budući da je rođena i odrasla u dalekoj Argentini. U Hrvatsku ju je dovela ljubav, te je ovdje sada njen dom. Za samu Duricu kaže kako je to bila „ljubav na prvi pogled“. Upravo zato užitak joj je bio raditi na predstavi, te da je iznimno sretna suradnjom koju je ostvarila s domaćim glumcima.

Tekst je dramatizirala i adaptirala Dunja Fajdić, koja ujedno i glumi glavnu junakinju. Ravnatelj Kazališta Žar Ptica, Drago Utješanović, vjeruje kako će predstava biti zanimljiva djeci svih uzrasta, ali i odraslima koji su se tijekom odrastanja susretali s ovim nestašnim likom kroz čitanje stripova.

Moderna tehnologija i približavanje djeci

Iako je sama predstava i više nego zanimljiva zbog kultne glavne junakinje, Durica će još jednom biti onakva kakva samo ona zna biti – jedinstvena. Naime, na dan svečane premijere predstave, za preuzimanje će postati dostupna i besplatna videoigra za mobilne telefone, proizašla iz same kazališne predstave. Time ovo postaje zaokružen projekt koji obuhvaća strip, scenu i nove tehnologije. Drago Utješanović istaknuo je kako je ovo ujedno i prvi ovakav projekt u svijetu, a cilj mu je upravo prilagodba djeci novih generacija, koja odrastaju uz računala i mobilne uređaje.

Veljko Kukulj izvršni je producent video igrice Durica. Za samu igru kaže kako koristi izražajnost koju omogućuje medij u kojem je stvorena, te nastavlja slijediti transformacije, pri čemu čitatelji postaju sudionici same priče. Igra koristi glumačku postavu iz same predstave te omogućuje igračima izbor reakcije likova u ključnim scenama, što utječe na daljnji razvoj same radnje. U potpunosti je prilagođena djeci, no to ne znači da neće biti zanimljiva i onim malo starijima. Igra „Durica“ za Android uređaje biti će dostupna besplatno na Google Play trgovini od 12. studenog.

Ovaj opsežan projekt dokazao je kako su neki stripovi svevremenski klasici, te ih je moguće još jednom „oživjeti“ uz pametnu ideju i prenošenje u neka druga područja. Upravo je ovo medijsko objedinjavanje povezalo jedan sadržaj na način da odgovara svakom uzrastu i različitim ukusima ili raspoloženjima. A najmlađima su upravo vide igre nepresušan izvor zabave i animacije. Tko zna, možda ih upravo nova, animirana Durica, privuče kazalištu ali i stripu koji posljednjih godina ipak ne bilježi toliku popularnost.