Danas smo posjetili pressicu VAFI-ja ili Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih koji će se održati u Varaždinu od 29. travnja do 1. svibnja. Saznali smo nešto o programu, natjecateljskim kategorijama, ali i specijalnim gostima Festivala.

Program


Za posjetitelje je možda najzanimljivija informacija da će se za nagrade natjecati čak 87 filmova iz 20 zemalja svijeta, u tri kategorije (Mini, Midi, Maxi) čiji su autori djeca i mladi do 18 godina. Filmovi će se prikazivati u Multimedijalnom centru KULT.


Osim filmova u natjecateljskom dijelu programa, mali ljubitelji animiranih filmova moći će pogledati i dvije projekcije animiranih filmova za djecu s partnerskog festivala – Los Angeles International Children’s Film Festivala.


Odrasli filmoljupci pak će uživati u filmovima za odrasle s Animafesta te projekcijama filmova Dušana Vukotića kojem je ovogodišnji VAFI i posvećen. Naime, ove godine slavimo 50-godišnjicu nagrade Oscar za njegov film “Surogat”.


Sve projekcije su besplatne i otvorene za javnost.


Posebni gosti i popratni program


Na pressici je programska voditeljica VAFI-ja, Sandra Malenica također potvrdila da će ovogodišnji gosti doputovati iz SAD-a. Radi se o osnivaču i producentu prestižnog Los Angeles International Children’s Film Festivala, Danu Bennettu te animatoru Joshu Staubu iz Disney Dreamworksa koji je radio na filmovima tj. poznatim dječjim crtanim junacima – Shreku, Boltu i Kung Fu Pandi. Od njega ćemo na predavanju saznati kako se rade crtići u velikim studijima kao što je Disney.


Josh Staub će za djecu održati i radionicu crtanja filmova.


Oba gosta održat će tri predavanja za studente Multimedije, te još dva predavanja za sve zainteresirane. Na predavanjima će im se pridružiti i umjetnici iz Luminus Studija koji se mogu pohvaliti mnogim multimedijalnim i animiranim radovima, među kojima je i “Čarobna škrinjica” te špica za svečanu dodjelu nagrade Oscar.


U palači Herzer, bit će postavljena izložba u čast našem jedinom oskarovcu – Dušanu Vukotiću.


Humanitarni VAFI


Ovogodišnji VAFI uključit će i humanitarnu akciju za žrtve razornog potresa u Japanu. Zašto? Zato što VAFI-jevo srce posebno kuca za tu zemlju, koja će sljedeće godine biti zemlja partner ovog Festivala.


A gdje će biti Klinfo?


Klinfo.hr će kao medijski pokrovitelj festivala isto biti s vama. Dođite se zabavljati s nama u Klinfo kutku. Vidimo se!