Drugi po redu ZELENdan – Rodin dječji eko sajam održat će se u subotu, 16. lipnja od 10 do 19 sati, na zagrebačkom jezeru Bundek.

„Pod geslom „Ova lopta nije za bacanje“ Zelendan će okupiti djecu, roditelje, buduće roditelje, te poduzetnike i aktiviste kako bi razmijenili svoja iskustva, potaknuli Hrvate na ekološki način života i pružili djeci šansu da odrastu i žive na čistom planetu – sve to na zabavan i aktivan način,“ izjavila je Tijana Bodganović, voditeljica Zeledana.

Na Zelendanu će se održati dvadesetak različitih radionica i niz poučnih aktivnosti, a mnoge od njih su samo za djecu, poput radionice o zelenoj energiji ili izrade lutkica i nakita od recikliranih materijala, neke samo za roditelje, poput radionice o zdravoj dohrani za dojenčad ili one o bespelenaštvu, a neke i za jedne i za druge, poput radionica izrade prirodne kozmetike, izrade drvenih igračaka ili radionice bubnjanja. Za vrijeme trajanja sajma u Rodinom rasadniku djeca će moći učiti saditi i brinuti se i biljkama.

Na ZELENdanu će biti odabran i nagrađen najbolji kućni uradak od recikliranih materijala te najeko zagrebački vrtić. Svi su posjetitelji pozvani donijeti knjigu ili igračku koja ima više nije potrebna te uzeti nešto što im se svidi od izloženog na stolu za razmjenu knjiga i didaktičkih igračka.

Uz bogati program radionica i predavanja, na ZELENdanu će prisustvovati i dvadesetak izlagača ekoloških proizvoda za djecu, a okupit će se i gotovo svi hrvatski proizvođači platnenih pelena, koji će svoje proizvode prodavati po prigodnim cijenama. Također, građani će na ZELENdanu moći potpisati peticiju za uvođenje prakse subvencioniranja platnenih pelena po cijeloj Hrvatskoj po uzoru na grad Požegu. Peticiju će biti moguće potpisati i na internetu za vrijeme trajanja sajam pa sve do kraja lipnja.

Rode i posjetitelji će ZELENdan zatvoriti sadnjom stabla kao simboličnim činom vraćanja Zemlji onoga što su ZELENdanom zagadile.

Detaljan opis i raspored radionica i ostalih događajnja možete pronaći na stranicama sajma http://zelendan.roda.hr te na Facebook stranici http://www.facebook.com/Zelendan