Čini se kako postoji veliki broj korisnika Facebooka koji ne žele više gledati fotografije beba i djece svojih prijatelja, jer je upravo za njih napravljen dodatak za Chrome preglednik koji fotografije beba pretvara u fotografije mačaka. Dodatak nazvan Unbaby.me ili u najslobodnijem prijevodu “Odbebaj me” napravio je spisatelj Chris Baker iz New Yorka zajedno sa dvoje prijatelja.

Ekstenzija ili dodatak namijenjen je pregledniku Google Chrome. Umjesto mačaka, korisnici mogu prikaze kojima će zamijeneti fotografije beba prilagoditi i personalizirati te umjesto mačaka staviti si brodove, šunke, pčele, bilo što.

Mnogima nije jasno čemu uopće takva ekstenzija, jer je mnogo lakše jednostavno ne gledati fotografije ako vas ne zanimaju. Već je čudna sama činjenica da netko toliko ne voli bebe i djecu (svojih prijatelja), da ih ne želi gledati ni na Facebooku. Ali stara narodna poslovica kaže “Sto ljudi, sto čudi”. Naravno da uvijek ima roditelja koji pretjeruju s fotografijama, pa se valjda nađu i oni koji to ne žele svakodnevno gledati.

Sam dodatak nije baš savršen. Funkcionira tako da traži ključne riječi (keywords) vezane na fotografiju, ali ako roditelji uz fotografiju nisu naveli nikakav opis (caption) ili ako u opisu ne stoje uobičajene ključne riječi (npr. preslatko, slatko, beba, bebica, zlato, sunce, mamino, tatino i sl.), fotografija će se najnormalnije prikazati. Ono što korisnik dodatka može, je navesti ime i prezime određene osobe čije fotografije ne želi više gledati.

Ukratko, Unbaby.me dodatak za Chrome alat je koji može blokirati bilo koje fotografije vaših prijatelja koje ne želite gledati na naslovnici svog profila. Pa ako ljeto provodite kod kuće s nogama u lavoru, možete putem ključnih riječi “plaža”, “more”, “odmor”, “zabava”, “ludi provod”, blokirati sve fotografije s ljetnih odmora i zabava svojih prijatelja i vjerovati da se i oni dosađuju baš kao i vi. 🙂

Kako radi Unbaby.me provjerite OVDJE.