Dok mnogi osmaši jedva čekaju kraj školske godine i razmišljaju o ljetnim praznicima, Jordan Romero kraj školske godine priželjkuje zbog avanture života. Ovaj 13-godišnjak iz Kalifornije želi postati najmlađa osoba na svijetu koja će se popeti na Mount Everest, najviši vrh svijeta.

Ukoliko svoju misiju uspješno privede kraju, on će doista ući u povijest, jer dosadašnji rekord drži 16-godišnji mladić iz Nepala.

Jordana će na njegovu putu pratiti otac Paul Romero i pomajka Karen Lundgren, koji imaju puno iskustva u planinarenju i penjanju te pomažu tinejdžeru u pripremama. I sam Jordan kaže da ga upravo otac inspirirra da postigne svoje ciljeve. Mount Everest je samo jedan od 7 najviših vrhova koje Jordan planira osvojiti do svoje punoljetnosti.

Smatra da njegove godine nisu nikakav problem i osjeća se fizički i psihički spreman te ima jako dobar tim koji mu pruža podršku.

Već sa 9 godina, Jordan je odlučio osvojiti sve najviše vrhove svijeta. Sa 10 godina popeo se na najviši vrh Afrike – Kilimanjaro, gdje je također bio najmlađa osoba koja je to učinila. Godine 2007. popeo se na australski Mount Kosciuszko, europski Mount Elbrus i Mount Aconcagua u Južnoj Americi. Već naredne godine bio je na najvišem vrhu Sjeverne Amerike – Mount Denali/Mount McKinley, i prošle godine na Carstensz Pyramid.

Njegovi prijatelji i obitelj smatraju da je pomalo lud zbog svojih avantura, ali isto tako smatraju da je jako cool.

Jordan se već nalazi u Nepalu i dosadašnje putovanje bilo mu je iznimno uzbudljivo. Najteži dio po njemu nije sam uspon, već pakiranje potrebne opreme koju treba vući sa sobom.

I na kraju, Jordan poručuje svojim vršnjacima da slijede svoj san.

“Trebaju naći nekog frenda ili člana obitelji koji vjeruje u njih i koji će im pomoći. Svaki dan treba napraviti jedan mali korak prema svom snu. Ne treba slušati ljude koji ne vjeruju u njih i pronaći one koji su spremni pomoći”, kaže Jordan i dodaje kako se nada da će njegova priča potaknuti i drugu djecu da ostvaruju svoje ciljeve, da se maknu od video igrica i izađu u prirodu.

Ipak, treba i učiti, pa Jordan svakog dana, čak i tijekom osvajanja planina, piše zadaću i uči, kako ne bi zaostao u gradivu.

“Planinarenje i penjanje me naučilo da mogu učiniti što god želim u životu”, kaže Jordan. “Ako si postavim velike ciljeve, mogu ih razdijeliti u manje dijelove i korak po korak ih ostvariti. Sanjajte velike snove i velike stvari će se dogoditi”.

(JK, parentdish.com)